kultura_logo_2

Придружете ни се на Facebook

Соопштенија

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Концертен перформанс „Сонувања за заборавеното“ во Прилеп

15.10.2018

News image

Во киното „Мис Стон“ во Прилеп вечер со почеток во 20 часот ќе биде изведен  мултимедијалниот концертен перформанс „Сонувања за ... Повеќе

Performancë koncertale „Ëndërrime për të harruarën” “ në Prilep

15.10.2018

News image

  Në kinemanë „Mis Stone“ në Prilep, sonte në orën 20 do të shfaqet performanca multimediale koncertale „Ëndërrime për të ... Повеќе

Комичната опера во еден чин „66-ка“ во Свети Николе

15.10.2018

News image

Во Домот на културата „Крсте Петков Мисирков“ во Свети Николе денеска (15 октомври) во 20 часот посетителите за првпат на македонски јазик ќе можат да ја проследат комичната опера во еден чин „66-ка“ од  Жак Офенбах... Режијата е на Љупка Јакимовска, со пијано-придружба од маестро Иван Еминовиќ и со професионална солистичка ... Повеќе

Opera komike me një akt „66-ta“ në Sveti Nikole

15.10.2018

News image

Në Shtëpinë e Kulturës  „Kërste Petkov Misirkov“ në Sveti Nikole sot (15 tetor) në orën 20 artdashësit do të kenë mundësi që për herë të parë të ndjekin në gjuhën maqedonase operën komike me një akt  „66-ta“ nga Zhak ... Повеќе

Телеграма по повод смртта на Фатос Арапи

12.10.2018

News image

Министерот за култура Асаф Адеми упати телеграма со сочувство по повод смртта на познатиот албански поет и носител на највисокото признание -„Златен венец“ на  „Струшките вечери на поезијата“ за 2008 година, Фатос ... Повеќе

Telegram ngushellimi Fatos Arapi

12.10.2018

News image

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi ka dërguar telegram ngushëllimi, me rastin e vdekjes së poetit të njohur shqiptar dhe fituesit të Çmimit "Kurora e Artë" të Mbrëmjeve Strugane të Poezisë për vitin 2008, Fatos Arapi ...... Повеќе

Албанскиот театар од Скопје апсолутен победник на фестивалот „Албански театар во Македонија“

12.10.2018

News image

Албанскиот театар од Скопје, со претавата „Жени“ е апсолутен победник на 17-то издание на фестивалот „Албански театар во Македонија“, што традиционалано се одржува во Дебар ... Повеќе

Teatri Shqiptar i Shkupit fitues absolut i festivalit “Teatri shqiptar në Maqedoni”

12.10.2018

News image

Teatri Shqiptar i Shkupit me pjesën “Gratë” është fitues absolut i edicionit të 17-të të festivalit “Teatri shqiptar në Maqedoni” që zhvillohet tradicionalisht në Dibër ... Повеќе

Дрим Шорт Филм Фестивал во Струга

12.10.2018

News image

 „Еден јазик, илјада приказни“ е мотото под кое од денеска па до 14 октомври во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга, ќе се одржи второто издание на „Drim Short“, фестивалот  за краток филм ... Повеќе

Drim Short Film Festival në Strugë

12.10.2018

News image

“Një gjuhë, mijëra rrëfime” është motoja me të cilën nga sot e deri më 14 tetor në Qendrën e Kulturës  “Vëllezërit Milladinovci” në Strugë do të zhvillohet edicioni i dytë i “Drim Short”, festivalit të filmit me metrazh të shkurtër ... Повеќе

Симпозиум за источно црковно пеење во Струмица

12.10.2018

News image

Во организација на Центарот за култура  „Антон Панов“ Струмица и Струмичката епархија, во  дворот на Црквата „Свети Петнаесет“ денес и утре (12 и 13 октомври ) по 8-ми пат ќе се одржи Фестивал на Источно црковно пеење, годинава збогатен со Симпозиум на тема „Источно-црковно пеење во Македонија“ ... Повеќе

Simpozium për këndimin kishtar lindor në Strumicë

12.10.2018

News image

Nën organizimin e Qendrës së Kulturës “Anton Panov” në Strumicë dhe Eparkinë e Strumicës, në oborrin e Kishës “Shën Petnaeset” sot dhe nesër (12 dhe 13 tetor) për herë të 8-të do të zhvillohet Festivali i këndimit kishtar lindor, këtë vit i pasuruar edhe me simpoziumin me temë  “Këndimin kishtar- lindor ... Повеќе

Македонско претставување на Саемот на книгата во Франкфурт

10.10.2018

News image

Саемот на книгата во Франкфурт годинава се реализира во периодот од 10 до 14 октомври, а во фокусот на македонското претставување ќе бидат нашата современа книжевност, можностите за соработка со странските партнери и, секако, сеопфатна промоција на Република Македонија како современа културна и книжевна ... Повеќе

Përfaqësimi i Maqedonisë në Panairin e Librit në Frankfurt

10.10.2018

News image

Panairi i Librit në Frankfurt këtë vit, pra në vitin 2018, do të realizohet në periudhën prej 10 deri 14 tetor, kurse në fokus do të jetë prezantimi i letërsisë sonë moderne, mundësitë për bashkëpunim me partnerët nga jashtë dhe, gjithsesi, do të jetë një promovim gjithëpërfshirës i Republikës së ... Повеќе

Во МОБ изведба на операта „Кавалерија рустикана“

10.10.2018

News image

На сцената на Македонската опера и балет вечер (10 октомври) ќе биде изведена операта „Кавалерија рустикана“ од италијанскиот композитор Пјетро Маскањи ... Повеќе

Në OBM shfaqet opera “Kavaleria rustikana”

10.10.2018

News image

Në skenën e Operës dhe Baletit Maqedonas sonte (10 tetor) do të shfaqet opera “Kavaleria rustikana”, nga kompozitori italian Pjetro Maskanji ... Повеќе

Концерт на „Танец" по повод јубилејот на Центарот за култура - Битола

10.10.2018

News image

Со концерт на Ансамблот за народни игри и песни „Танец“, вечер (10 октомври) со почеток во 20 часот во Центарот за култура во Битола ќе биде одбележана 38-годишнината од основањето на оваа национална установа ... Повеќе

Koncert i „Tanec” me rastin e Jubileut të Qendrës së Kulturës –Manastir

10.10.2018

News image

Me koncertin e Ansamblit të këngëve dhe valleve “Tanec”, sonte (10 tetor) në orën 20, në Qendrën e Kulturës së Manastirit do të shënohet  38- vjetori i themelimit të këtij institucioni nacional ... Повеќе

Гостување на Заводот и музеј - Битола во Берат, Албанија

10.10.2018

News image

„Традиционалната архитектура во Битола и во Битолскиот Регион“ е насловена изложбата што ќе биде отворена денеска (10 октомври) во 12:00 часот во Етнолошкиот музеј во Берат , Република Албанија ... Повеќе

Enti dhe Muzeu – Manastir i ftuar në Berat, Shqipëri

10.10.2018

News image

„Arkitektura tradicionale në Manastir dhe Rajonin e Manastirit” titullohet ekspozita që do të hapet sot (10 tetor) në orën 12 në Muzeun etnologjik në Berat, Republika e Shqipërisë ... Повеќе

Десетти мултиетнички детски фестивал во Битола

10.10.2018

News image

Во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Битола  (летна сцена) денеска (10 октомври), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи 10-от Мултиетнички детски фестивал ... Повеќе

Festivali i dhjetë multietnik për fëmijë në Manastir

10.10.2018

News image

Në Qendrën e Lulturës “Vëllezërit Milladinovci” në Manastir sot (10 tetor), në orën12 do të zhvillohet Festivali i dhjetë multietnik për fëmijë. Në kuadër të Festivalit do të performojë Studioja e baletit modern BAH nga Struga, SHKA “Ilinden” nga Struga, „Rrezet e Strugës“, Shoqata Kulturore-Artistike VALC, si edhe do të ... Повеќе

„Не-дефиниран урбанизам“ изложба во Прилеп

10.10.2018

News image

Во ликовната галерија при Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп денеска (10 октомври) во 18:00 часот ќе биде отворена изложбата „Не-дефиниран урбанизам“ од авторите Катерина Деспот и Васка Сандева ... Повеќе

„Urbanizëm i pa-definuar “ ekspozitë në Prilep

10.10.2018

News image

Në Galerinë e Artit pranë Qendrës së Kulturës “Marko Cepenkov” në Prilep, sot (10tetor) në orën 18 do të hapet ekspozita “Urbanizëm i pa-definuar” me autorë Katerina Despot dhe Vaska Sandeva ... Повеќе

Вечерен танц на куклите – Вечер на сериозна музика

9.10.2018

News image

Здружението „Етно ризница” од Куманово утре (10 октомври) во 19 часот на локалитетот Камени кукли,  кај село Куклица (Кратовско), организира вечер на сериозна музика „Вечерен танц на ... Повеќе

Vallëzim i kukullave – Mbrëmje e muzikës serioze

9.10.2018

News image

Shoqata “Etno thesari” nga Kumanova nesër (10 tetor) në orën 19 në lokalitetin Kukulla guri në fshatin Kuklica (Kratovë) organizon mbrëmje të muzikës serioze “Vallëzim i kukullave” ... Повеќе

Џез-концерт во Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани

9.10.2018

News image

Во Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани денеска (9 октомври) со почеток во 19 часот концерт ќе одржи музичкиот состав „Македонски брас квинтет“ ... Повеќе

Koncert i xhazit në Qendrën e Kulturës “Beli Mugri” në Koçani

9.10.2018

News image

Në Qendrën e Kulturës “Beli Mugri” (“Agimet e bardha”) në Koçani sot (9 tetor), duke filluar prej orës 19, do të performojë me koncert bendi muzikor “Bras kuinteti maqedonas” ... Повеќе

Изложба на фотографии „Перуанска Амазонија“ во Куманово

9.10.2018

News image

„Перуанска Амазонија” е насловена патувачката изложба на фотографии што ќе биде отворена вечер во 19:30 часот во Уметничката галерија при Музејот во Куманово ... Повеќе

Ekspozita e fotografive “Amazona peruane” në Kumanovë

9.10.2018

News image

“Amazona peruane” titullohet ekspozita e fotografive që do të hapet sonte në orën 19:30 në Galerinë e Arteve pranë Muzeut të Kumanovës ... Повеќе

Термини за полагање на лекторскиот испит во октомври

9.10.2018

Во согласност со член 3 став 2 од Правилникот за начинот на полагањето на испитот за добивање лекторска лиценца и за Програмата за испитот,  Комисијата за полагање испит за лектор достави термини за консултации за октомври 2018 г. за лицата заинтересирани за полагање на лекторскиот испит ... Повеќе

Oraret për provimin për lektor për muajin tetor

9.10.2018

Në pajtim me nenin 3, paragrafi 2 nga Rregullorja për mënyrën e dhënies së provimit për të marrë licencë për lektor dhe për Programin e provimit, Komisioni për dhënien e provimit për lektor/e ka paraqitur orarin për konsultime për muajin tetor për personat e interesuar për të hyrë në provimin ... Повеќе

Македонија со „ослободување на просторот“ на 16.Венециско биенале на архитектурата

Со проектот „Ослободување на просторот“ (Freeingspace) Македонија учествува на 16. Венециско биенале за архитектура кое почна денес и трае до крајот на ноември. Музејот на современата уметност е носител нa проектот, кој го испитува наследството што го остави т.н. „Скопје 2014“. Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски, денес го посети македонскиот павилјон во Венеција, оценувајќи го проектот како можност за нови согледувања за начините со кои ќе можеме да се справиме со ова наследство, кое остави белези на архитектурата на главниот град...

venecija_1_alagjozovski_foto_2a

(Дејан Ивановски, Филип Јовановски, фотомонтажа, Археолошки музеј)

Повеќе...

Виртуозите Влатко Стефановски и Теодосиј Спасов на Деновите на Св.Кирил во Рим

Вчера во Палата Браски на Музејот во Рим, во рамки на програмата на манифестацијата „Македонија во чест на Св. Кирил“, се одржа заедничка културно - уметничка програма од страна на Mинистерствата за култура на Република Македонија  и Република Бугарија, на која настапија музичките уметници со светско реноме, Влатко Стефановски и Теодосиј Спасов...

vlatko_teodosij_rim_svkiril_25_maj_2018_foto_1

Повеќе...

Одлука за спроведување на Стратегиска оцена за Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион (2018-2027 година)

Министерството за култура на Република Македонија ја информира јавноста дека донесе Одлука за започнување на Стратегиската оценка за Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион (2018-2027 година)...

Повеќе...

Премиерите Заев и Борисов на чествувањето на Св.Кирил во Рим: Го потврдуваме нашето искрено пријателство, мисијата на Св.Кирил и Методиј е порака за дијалог и меѓусебно разбирање

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев и владината делегација во состав Оливер Спасовски, заменик - претседател во Владата и министер за внатрешни работи, Роберт Алаѓозовски, министер за култура, Виктор Димовски, државен секретар во Министерството за надворешни работи, Дане Талески, советник за надворешна политика на ПВРМ и Даријан Сотировски, директор на Комисија за односи со верски заедници, денеска, во рамките на посетата на Република Италија и на Светата Столица (Ватикан) по повод Манифестацијата „Македонија во чест на Св. Кирил“ учествуваше во заеднички активности за чествување на делото на светите браќа Кирил и Методиј, со делегацијата на Република Бугарија предводена од премиерот Бојко Борисов...


rim_sv_kiril_24_maj_2018_foto_naslovna

Повеќе...

Министрите на надзорна расправа за Охрид и УНЕСКО во Собранието, спречено губење на заштитениот статус, интензивни акции за подобрување на состојбите

Денеска на седница на собраниската Комисија за култура, се одржа првата надзорна расправа за Законот за управување на светското природно и културно наследство во Охридскиот регион и сродната регулатива во контекст на Конвенцијата на УНЕСКО за заштита на приодното и културното наследство, на која реферираа највисоките претставници на надлежните министерства и институции, и на Градот Охрид. Констатирано е дека со активностите за спроведување на препораките на Комитетот на УНЕСКО од Краков се елиминира опасноста од губење на статусот на заштитено светско наследство на Охрид, а се преземаат голем број на конкретни дејствија за спречување на досегашната негрижа и хаос, унапредување на животната средина, како и развој на инфраструктурата и економијата на регионот во согласност со стандардите на светската организација...

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia