kultura_logo_2

Придружете ни се на Facebook

Соопштенија

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Изложбата „Етнолошкото наследство на малцинските етнички заедници“ во Музејот на Македонија

11.12.2018

News image

„Етнолошкото наследство на малцинските етнички заедници“ е насловот на изложбата што ќе биде отворена денеска во 19 часот во  Музејот на Македонија ... Повеќе

“Ekspozita “Trashëgimia etnologjike e bashkësive etnike të pakicave” në Muzeun e Maqedonisë

11.12.2018

News image

“Trashëgimia etnologjike e bashkësive etnike të pakicave” titullohet ekspozita që do të hapet sonte në orën 19:00 në Muzeun e Maqedonisë ... Повеќе

Изложба „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје“ во Археолошкиот музеј на Македонија

11.12.2018

News image

Денеска во 13:30 часот во Археолошкиот музеј на Македонија ќе биде отворена изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје” ... Повеќе

Ekspozita “40 vjet nga hulumtimet e para arkeologjike në lagjen neolite Tumba Maxharu në Shkup” në Muzeun Arkeologjik të Maqedonisë

11.12.2018

News image

Sot në orën 13:30 në Muzeun Arkeologjik të Maqedonisë do të hapet ekspozita “40 vjet nga hulumtimet e para arkeologjike në lagjen neolite Tumba Maxharu në Shkup” ... Повеќе

Соопштение за доделување на државната награда „Мито Хаџи Василев - Јасмин“ во 2018 година

11.12.2018

News image

Соопштение за доделување на државната награда „Мито Хаџи Василев - Јасмин“ во 2018 ... Повеќе

Vendim për ndarjen e Çmimit Shtetëror "Mito Haxhi Vasilev-Jasmin" në vitin 2018 për

11.12.2018

News image

Vendim për ndarjen e Çmimit Shtetëror  "Mito Haxhi Vasilev-Jasmin" në vitin 2018 për ... Повеќе

Промоција на книгата „Уште музика и муабети“ од Ненад Георгиевски

10.12.2018

News image

Вечер во клуб-ресторанот МКЦ во Скопје ќе биде промовирана втората збирка со музичко-уметнички интервјуа на новинарот Ненад Георгиевски насловена „Уште музика и муабети“ во издание на „Полица“ ... Повеќе

Promovim i librit „Edhe muzikë dhe muhabete“ nga Nenad Georgievski

10.12.2018

News image

Sonte në klub – restorantin QKM në Shkup do të promovohet përmbledhja e dytë me intervista muzikore – artistike të gazetarit Nenad Georgievski, titulluar „Edhe muzikë dhe muhabete“ në botim të „Polica“ ..... Повеќе

Изложба „Хероините на нашето време“ од Јана Јакимовска во Музејот на Град Скопје

10.12.2018

News image

Во втората сала на Музејот на Град Скопје, денеска (10 декември) во 19 часот ќе биде отворена самостојната изложба „Хероините на нашето време“ од академската сликарка Јана Јакимовска. Изложбата е омаж на жените хероини во македонското општество кои му се спротивставија на репресивниот, конзервативен, мизогин и хетеронормативен систем на вредности ... Повеќе

Ekspozita „Heroinat e kohës sonë“ nga Jana Jakimovska në Muzeun e Qytetit të Shkupit

10.12.2018

News image

Në sallën e dytë të Muzeut të Qytetit të Shkupit, sot (10 dhjetor) në orën 19 do të hapet ekspozita e pavarur „Heroinat e kohës sonë“ nga piktorja akademike Jana Jakimovska. Ekspozita është homazh i grave heroina në shoqërinë maqedonase, të cilat iu kundërvunë sistemit represiv, konservator, mizogjinor dhe heteronormativ ... Повеќе

„Ликовната критика денес“ – годишен симпозиум на АИКА Македонија

10.12.2018

News image

Во организација на Управниот одбор на АИКА Македонија, денеска (10 декември)  со почеток во 14 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе се одржи годишниот симпозиум на Здружението на ликовни критичари – АИКА Македонија, со тематски наслов „Ликовната критика денес“ ... Повеќе

„Kritika e artit figurativ sot“ – simpoziumi vjetor i AIKA Maqedoni

10.12.2018

News image

Nën organizim të Këshillit Drejtues të AIKA Maqedoni, sot (10 dhjetor) me fillim në ora 14, në Muzeun e Artit Figurativ – Shkup do të mbahet simpoziumi vjetor i Shoqatës së Kritikëve të Artit Figurativ – AIKA Maqedoni, me titull tematik „Kritika e artit figurativ sot“ ... Повеќе

Втората јавна дебата за Предлог- законот за остварување на јавниот интерес во културата ќе се одржи на 13 декември

8.12.2018

News image

Министерството за култура на 13 декември (четврток) од 10 часот во Кинотеката на Македонија ќе ја организира втората јавна дебата во врска со текстот на Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата ... Повеќе

Debat i dytë publik mbi Propozim-ligjin për realizimin e interesit publik në kulturë do të mbahet më 13 dhjetor

8.12.2018

News image

Ministria e Kulturës më datën 13 dhjetor të këtij viti (e enjte), duke filluar nga ora 10:00, në Kinotekën e Maqedonisë do të organizojë debatin e dytë lidhur me tekstin e propozim-ligjit për realizimin e interesit publik në kulturë ... Повеќе

IN MEMORIAM: Почина Љупка Џундева

7.12.2018

News image

Почина реномираната театарската, филмска и телевизиска актерка и доајен на македонската култура, Љупка Арсова Џундева (1934-2018). Џундева припаѓаше на втората генерација актери на некогашната Висока театарска школа, а со тоа е дел од создавањето на поновата историја на театарската уметност во ... Повеќе

IN MEMORIAM: Ndërroi jetë Lupka Xhundeva

7.12.2018

News image

Ndërroi jetë aktorja e teatrit, filmit dhe televizionit dhe doajene e kulturës maqedonase, Lupka Arsova Xhundeva (1934-2018). Xhundeva i takonte brezit të dytë të aktorëve të ish Shkollës së Lartë të Teatrit dhe ishte pjesë e krijimit të historisë më të re të artit dramatik në ... Повеќе

Генералниот секретар на Гете-институтот, Еберт вечерва на КРИК фестивалот

7.12.2018

News image

Вечерва во 19 часот во музејот на современа уметност-Скопје почнува вториот дел од годинашното трето издание на КРИК – фестивал за критичка култура во организација на Контрапункт од Скопје ... Повеќе

Sekretari i përgjithshëm i Gete - Institutit, Ebert, sonte në festivalin КRIK

7.12.2018

News image

Sonte në ora 19 në Muzeun e Artit Bashkëkohor –Shkup fillon pjesa e dytë e edicionit të tretë të sivjetshëm të festivalit KRIK, për kulturë kritike nën organizim të “Kontrapunktit” nga Shkupi ... Повеќе

Промоција и работилница за изведувачки уметности во Кино Култура

7.12.2018

News image

Локомотива Центарот за нови иницијативи во уметноста и културата од Скопје во рамките на дискурзивната програма на Кино Култура - простор за современи изведувачки уметности и современа култура насловена „Уметност, политика, институција, тело“ , денес и утре ( 7 и 8 декември) организира презентација и промоција на специјализираното списание за ... Повеќе

Promovim dhe punëtori e arteve interpretuese në Kinemanë Kultura

7.12.2018

News image

Qendra “Lokomotiva” për iniciativa të reja në artin dhe kulturën e Shkupit, në kuadër të programit diskursiv të Kinemasë Kultura – hapësirë për artet interpretuese bashkëkohore dhe kulturë bashkëkohore të titulluar „Art, politikë, institucion, trup“, sot dhe nesër  (7 dhe 8 dhjetor) organizon prezantim dhe promovim të revistës së specializuar për ... Повеќе

Премиера на првиот македонски детски мјузикл во Театарот за деца и младинци

7.12.2018

News image

Вo недела, во Театарот за деца и младинци (ТДМ) во 19 часот премиерно ќе биде прикажан првиот македонски мјузикл за деца  „Земја во која не се стигнува“ според текст на Оливера Николова, а во режија на Виолета Џолева ... Повеќе

Premierë e shfaqjes së parë muzikore maqedonase për fëmijë në Teatrin e Fëmijëve dhe të Rinjve

7.12.2018

News image

Të dielën, në Teatrin e Fëmijëve dhe të Rinjve (TFR) në orën 19 do të jepet premiera e shfaqjes së parë muzikore maqedonase për fëmijët “Vendi ku nuk arrin dot”, sipas tekstit të Olivera Nikollovës, me regji të Violeta Xholevës ... Повеќе

„Туја“ на Ермис Лафазановски национален претставник за меѓународната книжевна награда „Балканика“

7.12.2018

News image

Книгата „Туја“ од реномираниот македонски писател Ермис Лафазановски ќе биде националниот претставник за меѓународната книжевна награда  „Балканика 2018“ ... Повеќе

“Tuja” e Ermis Lafazanovskit, përfaqësuese nacionale e çmimit letrar ndërkombëtar “Ballkanika”

7.12.2018

News image

Vepra “Tuja” e shkrimtarit të shquar maqedonas Ermis Llafazanovski do të jetë përfaqësuese nacionale për çmimin letrar ndërkombëtar “Ballkanika 2018” ... Повеќе

НУБ „Св. Климент Охридски“ одбележува 74-годишен јубилеј

7.12.2018

News image

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје денеска  одбележиува 74 години од своето постоење и ќе го чествува патрониот празник ... Повеќе

BNU “Shën Kliment Ohridski” shënon jubileun e saj 74-vjeçar

7.12.2018

News image

Biblioteka Nacionale dhe Universitare “Shën Kliment Ohridski” – Shkup sot shënoi 74-vjetorin e ekzistimit të saj ... Повеќе

In Memoriam Почина режисерот Љубиша Георгиевски

6.12.2018

News image

Денеска почина еден од доајените на македонската култура, театарскиот и филмски режисер, сценарист, драмски писател и есеист, редовен професор по театарска режија и актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Љубиша ... Повеќе

Ndërroi jetë regjisori Lubisha Georgievski

6.12.2018

News image

Sot ndërroi jetë një nga doajenët e kulturës maqedonase, regjisori i teatrit dhe filmit, skenaristi, dramaturgu dhe eseisti, profesori i rregullt për regjinë e teatrit dhe aktrimit në Fakultetin e Arteve Dramatike në Shkup, Lubisha Ge... Повеќе

Заменик-министерот за култура Владимир Лазовски во работна посета на Р.Бугарија

6.12.2018

News image

Заменик-министерот за култура, Владимир Лазовски беше во дводневна посета на Стара Загора – Бугарија каде присуствуваше на 49 фестивал на опера и балет ... Повеќе

Zëvendësministri i Kulturës, Vlladimir Lazovski në vizitë pune në Bullgari

6.12.2018

News image

Zëvendësministri i Kulturës, Vlladimir Lazovski ka qëndruar në vizitë dyditore në Stara Zagora – Bullgari, ku mori pjesë ne Festivalin e 49-të të Operës dhe Baletit ... Повеќе

Национална галерија на Македонија одбележа 70 години постоење

6.12.2018

News image

Националната галерија на Македонија синоќа во даут-пашиниот амам со пригодна свеченост и со отворање на изложбата насловена „Почетоци за паметење” 1948-1956 од архивата на институцијата го одбележа јубилејот „Седумдесет години Национална галерија на ... Повеќе

Galeria Nacionale e Maqedonisë shënoi 70-vjetorin e ekzistimit

6.12.2018

News image

Galeria Nacionale e Maqedonisë mbrëmë në Hamamin e Daut pashës në mënyrë solemne dhe me hapjen e ekspozitës “Fillimet e kujtesës” 1948-1956 nga arkivi i institucionit e shënoi Jubileun “Shtatëdhjetë vjetori i Galerisë Nacionalë të ... Повеќе

Графики од Шќипе Мехмети во Мала станица

Вечерва во Мултимедијалниот центар „Мала станица“ на Националната галерија на Македонија во 20.00 часот, со своја самостојна изложба ќе се претстави младата графичарка Шќипе Мехмети. 

Destuction-mixed_media-ShqipeMehmeti

Повеќе...

Македонија успешно се претставува на Саемот на книга во Белград

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски за време на неговиот престој во Република Србија оствари повеќе средби и активности и на Саемот на книга што се одржува деновиве во Белград. По успешниот настап во Франкфурт, македонските издавачи продолжуваат со интензивна меѓународна презентација на изданијата и авторите од нашата земја.  

saem_beobrad_22_okt_2017_foto_1

Повеќе...

Свечено одбележан Денот на македонската револуционерна борба

Делегација на Владата на Република Македонија предводена од министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, по повод  Денот на македонската револуционерна борба – 23 октомври, денес положи венци со свежо цвеќе на споменикот на Гоце Делчев во Градскиот Парк во Скопје.

goce_delcev_23_oktomvri

Повеќе...

IN MEMORIAM: Почина професорот Џеват Гега

Денес во раните утрински часови, почина, проф. д-р Џеват Гега, просветен работник, лингвист, уредник, преведувач, публицист, критичар и познат албански писател од Македонија. Погребот на починатиот ќе се изврши денес попладне (понеделник, 23 октомври) на гробиштата во Струга.

Xhevat-Gega

Повеќе...

Владата на Република Македонија ќе го одбележи празникот „Ден на македонската револуционерна борба – 23 Октомври“

Делегација на Владата на Република Македонија предводена од министерот за култура, Роберт Алаѓозовски во придружба на министерот за економија, Крешник Бектеши, министерот без ресор задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, министерот без ресор задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија, Зоран Шапуриќ и заменик министерот за локална самоуправа Дејан Павлески, по повод Денот на македонската револуционерна борба – 23 октомври, во понеделник (23.10.2017), во 10:30 часот, ќе положи венци со свежо цвеќе на споменикот на Гоце Делчев во Градскиот Парк во Скопје.

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia