kultura_logo_2

Придружете ни се на Facebook

Соопштенија

 • 0
 • 1
 • 2
 • 3

Резултати по Kонкурсот за откуп на музички композиции за 2017 година

18.1.2018

Министерството за култура на Република Македонија ги објавува резултатите од Kонкурсот за откуп на музички композиции за 2017 ... Повеќе

МРТ ќе ги поништи одлуките за вториот и третиот квартал од Конкурсот за поддршка на домашната музичка продукција за 2017 година

17.1.2018

Вчера, на 16 јануари 2018 година, во Министерството за култура на Република Македонија се одржа состанок меѓу претставници на Министерството за култура и Македонската радио-телевизија, за да се разгледаат опциите за разрешување на состојбата со примената на Законот за поддршка на домашната музичка ... Повеќе

МРТ донесе незаконски одлуки за субвенционирање на домашни композиции, Министерството иницира поништување на одлуките и постапки за одговорност

12.1.2018

Министерството за култура ја информира јавноста дека по добивањето на одлуките на МРТВ по објавен Конкурс според Законот за поддршка на домашната музичка продукција, уште денес упати инспекциски надзор, којшто констатираше дека се длабоко пробиени роковите за носење на овие одлуки и согласно тоа, овие одлуки треба да бидат ... Повеќе

Министерството за култура предложи укинување на Законот за поддршка на домашната музичка продукција, ќе се преиспитуваат последните одлуки на МРТВ

11.1.2018

Во врска со објавените резултати и одлуки на МРТВ по објавен Конкурс според Законот за поддршка на домашната музичка продукција, Министерството за култура ја информира јавноста дека минатата година беа извршени јавни консултации со повеќе засегнати страни од кои произлезе заклучок дека Законот треба да се укине. Министерството за култура ... Повеќе

Завршна сметка на Н.У Центар за култура Охрид за 2016 година

9.1.2018

Завршна сметка на Н.У. Центар за култура Охрид за 2016 година Завршна сметка на Н.У. Центар за култура Охрид за 2016 ... Повеќе

Завршна сметка на Н.У.Музеј на современа уметност за 2016 година

2.1.2018

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ја објавува завршната сметка на Н.У.Музеј на современа уметност за 2016 ... Повеќе

Завршна сметка на Н.У. Тетовски Театар - Тетово за 2016 година

2.1.2018

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ја објавува завршната сметка на Н.У.Тетовски театар - Тетово за 2016 ... Повеќе

Завршна сметка на Н.У Центар за култура Струга за 2016 година

29.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ја објавува завршната сметка на Н.У. Центар за култура Струга за 2016 ... Повеќе

Завршна сметка на Театар Комедија за 2016 година

29.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ја објавува завршната сметка на Театар Комедија за 2016 ... Повеќе

Завршна сметка на Н.У Центар за култура Тетово за 2016 година

29.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ја објавува завршната сметка на НУ Центар за култура Тетово за 2016 ... Повеќе

Завршна сметка на Н.У Центар за култура Крива Паланка за 2016 година

29.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ја објавува завршната сметка на НУ Центар за култура Крива Паланка за 2016 ... Повеќе

Завршна сметка на Н.У Центар за култура Дебар за 2016 година

28.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ја објавува завршната сметка на НУ Центар за култура Дебар за 2016 година.  Завршна сметка на НУ Центар за култура Дебар за ... Повеќе

Листа на информации од јавен карактер и податоци за лица задолжени за информации од јавен карактер

28.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ја објавува Листата на информации од јавен карактер и податоци за лица задолжени за информации од јавен ... Повеќе

Завршна сметка на Н.У Центар за култура „Јордан Хаџи Константинов Џинот“ - Велес за 2016 година

28.12.2017

Завршна сметка на Н.У  Центар за култура „Јордан Хаџи Константинов Џинот“ - Велес за 2016 ... Повеќе

Министерство за култура - Извештаи за реализација на Буџетот за 2016 година

28.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура ги објавува извештаите за реализација на Буџетот на Министерството за 2016 ... Повеќе

Обрасци за завршни сметки на Министерството за култура за 2016 година

28.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура објавува обрасци за завршни сметки на Министерството за 2016 ... Повеќе

Контакт телефони и електронски адреси на вработените во Министерството за култура

26.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура на Република Македонија објавува листа со контакт-телефони и елетронски адреси на  вработените во Министерството за култура (ул. „Ѓуро Ѓаковиќ“ бр. 61 и ул. „Мито Хаџивасилев - Јасмин“ ... Повеќе

Јавна презентација на нацрт - стратегијата за културен развој и нацрт – акцискиот план утре во МСУ

26.12.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека утре (среда, 27 декември 2017) во Музејот на современа уметност во Скопје, со почеток во 11 часот ќе се одржи јавна презентација на нацрт - стратегијата за културен развој на Република Македонија за 2018 – 2022 година и на нацрт ... Повеќе

Министерство за култура - Правилници и акти од областа на авторското право и сродните права

26.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура на Република Македонија ги објавува следните Правилници и акти од областа на авторското право и сродните ... Повеќе

Министерство за култура - ревизорски извештаи

25.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура на Република Македонија ги објавува извештаите на извршени ревизии во Министерството за ... Повеќе

Oфицери за заштита на лични податоци во Министерството за култура

25.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура на Република Македонија ги објавува податоците и контактите на Oфицери за заштита на лични податоци во Министерството за ... Повеќе

План за јавни набавки, измени и дополнувања на план за јавни набавки на Министерството за култура за 2017 година

25.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура на Република Македонија го објавува Планот за јавни набавки на Министерството за 2017 година, како и измените и дополнувањата на Планот за јавни набавки на Министерството за култура за 2017 ... Повеќе

Буџет и ребаланс на буџетот на Министерството за култура за 2017 година

25.12.2017

Согласно политиките на Владата на Република Македонија за транспарентност и отчетност, Министерството за култура на Република Македонија го објавува буџетот на Министерството за 2017 година, како и ребалансот на буџетот на Министерството за култура за 2017 ... Повеќе

Нацрт - акциски план за имплементација на Националната стрaтегија за развој на културата за 2018 година - неофицијален текст (нелекторирана верзија)

25.12.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја објавува неофицијалната и нелекторирана верзија на првичниот нацрт на акцискиот план за 2018 година за имплементација на Националната стрaтегија за развој на културата 2018 - ... Повеќе

Нацрт - стратегија за културен развој 2018 - 2022 - последен неофицијален текст (нелекторирана верзија)

22.12.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја објавува последната (неофицијална и нелекторирана) верзија на нацрт - стратегијата за културен развој 2018 - ... Повеќе

Соопштение за неможноста за доделување на Државната награда „Мито Хаџи Василев – Јасмин“ за 2017 година

20.12.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека поради неспроведување на процедурата од страна на Комисијата за избори и именувања и Собранието на Република Македонија за избор на Одборот за доделување на Државната награда „Мито Хаџи Василев – Јасмин“ за 2017 година, којшто требаше да го распише Конкурсот ... Повеќе

Министерството за култура, Агенцијата за филм и филмските професионалци постигнаа договор за унапредување на состојбите во филмската дејност

19.12.2017

На средбата што се одржа вчера (понеделник, 18 декември 2017) во Министерството за култура на Република Македонија, министерот за култура, директорот на Агенцијата за филм и претставници на филмските професионалци договорија неколку заеднички чекори, чија цел е унапредување на состојбите во филмската ... Повеќе

Завод и музеј Охрид со кривична пријава до поранешната директорка, со неспроведување на судска одлука нанела финансиска штета за Буџетот

16.12.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека Н.У Завод и Музеј Охрид поднесе кривична пријава против поранешната директорка на оваа установа, поради големата финансиска штета врз Буџетот на РМ, настаната од непостапување по судска одлука од страна на поранешната раководителка на Музејот во случајот со судскиот спор ... Повеќе

Соопштение на Министерството за култура по денешниот протестен собир на филмските работници

15.12.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека има целосно разбирање за барањата за достоинствен третман на филмската дејност изразени на денешниот протест на филмските работници, кој доаѓа по години, во кои отсуствуваше слух за нивните барања, а за ваквите протести имаше стигматизирање и реперкусии по учесниците. Нашите ... Повеќе

Буџет за културата 2018: Помалку за административни трошоци, повеќе пари директно во културата

13.12.2017

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски денес на прес – конференција го претстави предлог – буџетот на Министерството за култура за 2018 година и неговите клучни ... Повеќе

Правописот на македонскиот јазик е јавно добро, сите авторски права се прецизно уредени со договор

9.12.2017

Министерството за култура на Република Македонија ја известува јавноста дека издавањето на бесплатната електронска верзија од Правописот е уредено со договор, потпишан меѓу Националната и универзитетска библиотека "Св Климент Охридски" и авторите, преку нивниот полономошник и член на редакцијата, професорот д-р Живко Цветковски. Имајќи предвид дека коиздавачите на книжното издание, ... Повеќе

Мартинки и Х’дрлез впишани во Репрезентативната листа на УНЕСКО за нематеријално културно наследство

7.12.2017

Министерството за култура ја информира јавноста дека културните обичаи поврзани со 1 март (Мартинки) и Пролетните веселби - Х’дрлез се прифатени од страна на Евалуациониот одбор и Секретаријатот за нематеријално културно наследство на УНЕСКО, што воедно значи и нивно впишување во Репрезентативната листа на УНЕСКО за нематеријално културно наследство на ... Повеќе

Конкурс за учество во финансирање проекти од програмите на Креативна Европа (2014-2020) - потпрограма Култура и Култура 2007-2013 на ЕУ за 2018 година

ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА

Врз основа на член 64 став (1) од Законот за културата („Службен весник на Република Македонија“  бр. 31/98, 49/03, 82/05, 24/07, 116/10, 47/11, 51/11, 136/12, 23/13, 187/13, 44/14, 61/15, 154/15 и 39/16), Министерството за култура објавува

 

КОНКУРС

ЗА УЧЕСТВО ВО ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЕКТИ НА ПРАВНИ ЛИЦА ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА КОИ СЕ ПОДДРЖАНИ ОД ПРОГРАМИТЕ НА КРЕАТИВНА ЕВРОПА (2014-2020) - ПОТПРОГРАМА КУЛТУРА И КУЛТУРА 2007-2013 НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ЗА 2018 ГОДИНА

 

 

I. ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ И КАТЕГОРИИ

Министерството за култура ќе учествува во финансирањето проекти на правни лица од Република Македонија вклучени како проектни партнери (носители или коорганизатори) на одобрени проекти од програмата „Креативна Европа - потпрограма Култура“, како и од програмата на Европската Унија – „Култура 2007-2013“, за 2018 година во следниве категории:

 • Проекти за соработка од помал обем;
 • Проекти за соработка од поголем обем;
 • Проекти поврзани со Европската година на културното наследство 2018 година;
 • Литературни преводи;
 • Европски платформи.

II. УСЛОВИ ЗА УЧЕСТВО НА КОНКУРСОТ

 • Право на учество на Конкурсот имаат правни лица: установи од областа на културата (национални, локални или приватни), здруженија, сојузи, асоцијации, трговски друштва, трговци поединци и слично, регистрирани во Република Македонија за дејности од областа на културата, а кои се проектни партнери, било како носители или како коорганизатори, во проекти кои веќе се одобрени или се во тек во 2018 година од програмата „Креативна Европа - потпрограма Култура“ и од програмата „Култура 2007-2013“.
 • Правните лица, кои биле поддржани од Министерството за култура за реализација на проекти од програмата „Креативна Европа - потпрограма Култура“ и програмата „Култура 2007 - 2013“ во претходниот период, треба да ги имаат исполнето сите обврски во согласност со склучените договори со Министерството за култура.
 • Општините, општините во градот Скопје и Градот Скопје немаат право на учество на Конкурсот.

III. КРИТЕРИУМ

 • Основен критериум е правните лица од Република Македонија да се проектни партнери (носители или коорганизатори) во одобрени проекти од програмата „Креативна Европа - потпрограма Култура“ и програмата „Култура 2007-2013“.

IV. ПРОЦЕНТ НА УЧЕСТВО НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ВО ФИНАНСИРАЊЕТО НА ПРОЕКТИТЕ

 • Министерството за култура ќе учествува во финансирањето на проектните партнери од Република Македонија во висина до 50% од минималното задолжително учество во финансирањето кое треба да се обезбеди од проектниот партнер во согласност условите на конкурсите на Европската комисија - Извршна агенција за образование, аудиовизуелна дејност и култура (ИА) во проектите одобрени во рамките на програмата „Креативна Европа - потпрограма Култура“ и на програмата „Култура 2007-2013“, односно:
 • за Проекти за соработка од помал обем ќе се обезбеди кофинансирање до 20%, односно до половина од одобрениот буџет за кофинансирање кој треба да го обезбеди проектниот партнер од Република Македонија (минималното задолжително кофинансирање за овој вид проекти изнесува 40%);
 • за Проекти за соработка од поголем обем ќе се обезбеди кофинансирање до 25%, односно до половина од одобрениот буџет за кофинансирање кој треба да го обезбеди проектниот партнер од Република Македонија  (минималното задолжително кофинансирање за овој вид проекти изнесува 50%);
 • за проекти поврзани со Европската година на културното наследство 2018 година ќе се обезбеди кофинансирање до 20%, односно до половина од одобрениот буџет за кофинансирање кој треба да го обезбеди проектниот партнер од Република Македонија (минималното задолжително кофинансирање за овој вид проекти изнесува 40%);
 • за Литературни преводи до 25%, односно до половина од одобрениот буџет за кофинансирање кој треба да го обезбеди проектниот партнер од Република Македонија (минималното задолжително кофинансирање за овој вид проекти изнесува 50%);
 • за Европски платформи до 10%, односно до половина од одобрениот буџет за кофинансирање кој треба да го обезбеди проектниот партнер од Република Македонија (минималното задолжително кофинансирање за овој вид проекти изнесува 20%).
 • Доколку проектот е одобрен од страна на Европската комисија - Извршна агенција за образование, аудиовизуелна дејност и култура (ИА), проектниот партнер од Република Македонија има право на финансирање од Министерството за култура на одобрениот проект во висина до дефинираните проценти според категоријата на одобрен проект.

V. НАЧИН НА ПРИЈАВУВАЊЕ

И РОКОВИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ПРИЈАВИТЕ

 • Пријавата, која е составен дел од Конкурсот, е објавена на веб-страницата на Министерството за култура на денот на објавување на овој конкурс.
 • Пријавата задолжително се презема од веб-страницата на Министерството за култура www.kultura.gov.mk и се пополнува во електронска форма со впишување податоци на означеното место, се потпишува од овластено лице и се доставува во печатена форма во Министерството за култура. За секој проект се пополнува одделна пријава.
 • Пријавите се доставуваат до Министерството за култура по пошта (ул. „Ѓуро Ѓаковиќ“ бр. 61, 1000 Скопје), со датум на поштенскиот жиг, или лично во пи­сар­ни­цата на Министерството најдоцна до 16:00 часот во работните денови.
 • Нема да бидат разгледувани следниве пријави: доставени по истекот на рокот на Конкурсот, пополнети на несоодветен образец, доставени по електронска пошта, нецелосно пополнети и некомплетни пријави без приложена документација која задолжително се бара. Материјалите доставени со пријавите на Конкурсот не се враќаат.
 • Имајќи ги предвид различните рокови на конкурсите од програмата „Креативна Европа - потпрограма Култура“ на Европската комисија - Извршна агенција за образование, аудиовизуелна дејност и култура (ИА) за горенаведените категории, Конкурсот е отворен во текот на целата година, а ќе се одлучува четирипати годишно - во декември 2017 година и во април, јуни и септември 2018 година.
 • Крајниот рок за доставување на пријавите е:
 • за првиот рок за одлучување (декември) заклучно до 30.11.2017 година;
 • за вториот рок за одлучување (април) заклучно до 31.3.2018 година;
 • за третиот рок за одлучување (јуни) заклучно до 31.5.2018 година;
 • за четвртиот рок за одлучување (септември) заклучно до 31.8.2018 година.

VI. ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ

 • Министерството за култура на својата веб-страница ќе ги објави проектите на проектните партнери од Република Македонија во чие финансирање ќе учествува и Министерството за култура.
 • За секој поддржан проект ќе бидат објавени следниве информации: име и краток опис, листа на партнери, период на реализација, вкупен буџет на проектот, годишен буџет на проектниот партнер од Република Македонија во проектот и средства одобрени за тековната година од Министерството за култура за проектниот партнер од Република Македонија.

VII. ДОГОВОР ЗА КОФИНАНСИРАЊЕ

 • Со проектните партнери од Република Македонија, Министерството за култура ќе склучи договор за учество во финансирање.

VIII. ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ

Дополнителни информации во врска со Конкурсот може да се добијат во Секторот за европски интеграции и креативни индустрии на телефонскиот број 02/3207-446/443/433, кај одговорното лице Дафина Џепароска.

 

МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА

ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61

1000 Скопје

Република Македонија

www.kultura.gov.mk

Конкурсните документи можат да се пронајдат и сочуваат на следните линкови: 

Конкурс за Креативна Европа - Култура за 2018 година

Пријава за Креативна Европа - Култура за 2018 година

Нов културен бран: „Теактер студио“ од Куманово со „Аудиенција“ од Хавел вечерва во Гевгелија

Неформалната група „Теактер студио“ од Куманово, во рамки на Манифестацијата „Нов културен бран“ на Министерството за култура ќе настапи во 19 часот вечерва во НУЦК „Македонија“ во Гевгелија со претставата „Аудиенција“ од Вацлав Хавел.


audiencija-od-vaclav-havel-poster

Повеќе...

Пијано - рецитал на Ана Гацева во Прилеп

Денес од 17 часот во изложбениот салон на ЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп, пијано-рецитал ќе одржи истакнатата пијанистка Ана Гацева. На програмата на концертот поддржан од Министерството за култура на РМ има исклучителен избор на дела од Дебиси, Равел, Шуман, Сати и Гинастера. 

ana-gaceva-koncert_prilep-31okt_2017

Повеќе...

„Зеро“ - вечер на млади кореографи на Скопје танцов театар во МКЦ

„Скопје - танцов театар“ вечерва од 20 часот во Младинскиот културен центар во Скопје организира вечер на млади кореографи, на која ќе ја прикаже претставата „Зеро“. Претставата е составена е од четири кореографии, од кои премиерно ќе биде изведена „Без стоп“ во режија на Матеа Киселичка, а на музика на Зек Хемси.

skopje-tanc-teatar-mkc_zero_31_okt_2017

Повеќе...

„Кавалерија рустикана“ за одбележување на 70 години Македонска опера

Утревечер, Македонската опера и балет одбележува 70 годишнината од своето формирање со премиера на „Кавалерија рустикана“ од Пјетро Маскањи, операта која била прва изведена на сцената на тогашниот МНТ, на 9-ти мај 1947 година. Диригент е Џанлука Мартиненги, а режисер е Џандоменико Вакари, гости од Италија.

Kavalerija

Повеќе...

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia