Соопштенија

Претставата „Физика на тагата“ во Театарот во Куманово

Во Театарот во Куманово вечерва и утревечер (12 и 13 септември) со почеток во 20 часот ќе биде прикажана претставата „Физика на тагата“, според истоимениот роман на Георги Господинов, во режија на Милош Б. Андоновски.

12_septemvri_pretstava__kumanovo

Претставата е во драматизација на Ивана Нелковска, а настапуваат: Горан Илиќ, Марко Трајковиќ, Јасмина Василева, Александра Пешевска, Кети Дончевска-Илиќ, Нина Максимова и Симона Димковска. Костимите во претставата ги изработи Марта Дуфне, а сценографијата  Наташа Вчкова.

Shfaqja “Fizika e pikëllimit” në Teatrin në Kumanovë

Shfaqja “Fizika e pikëllimit” do të shfaqet në Teatrin në Kumanovë, sonte dhe nesër (12 dhe 13 shtator) në orën 20, sipas romanit të Georgi Gospodinov, në regji të  Millos B. Andonovski.

12_septemvri_pretstava__kumanovo

Shfaqjen e ka dramatizuar Ivana Nelkovska, ndërsa në të marrin pjesë: Goran Iliq, Marko Trajkoviq, Jasmina Vasileva, Aleksandra Peshevska, Keti Donçevska-Iliq, Nina Maksimova dhe Simona Dimkovska. Kostumet në shfaqje i ka punuar Marta Dufne, ndërsa skenarin Natasha Vckova.

Изложба на дела од ликовната колонија „Свети Јоаким Осоговски“

Во стариот конак на манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ вечерва (11 септември) со почеток во 19 часот ќе биде отворена изложба на дела од 32-та меѓународна ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“...

kolonija_sveti_Joakim___Osogovski_1_1

Изложбата, меѓудругото, се реализира со поддршка на Министерството за култура. На изложбата се презентирани дела на дванаесет ликовни уметници од шест европски држави кои во изминатиот период, за време на одржувањето на колонијата, твореа во амбиенталниот простор на манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ кај Крива Паланка. Досега, во рамки на тридецениското постоење на колонијата создадени се безмалку 500 дела, сочинети во две збирки, една во Центарот за кулутра, Крива Паланка, каде има над двесте дела, останатите во манастирот, каде има повеќе од 250 слики.

Ekspozitë veprash nga kolonia artistike “Shën Joakim Osogovski”

Në konakun e vjetër të manastirit “Shën Joakim Osogovski” sonte (11 shtator) duke filluar prej orës 19 do të hapet ekspozita e veprave nga kolonia e 32 ndërkombëtare e artit “Shën Joakim Osogovski”...

kolonija_sveti_Joakim___Osogovski_1_1

Повеќе...

Изложба на дела од 55. Меѓународна струмичка ликовна колонија

Во Уметничката галерија при Центарот за клтура  „Антон Панов“ во Струмица,  вечерва  ќе биде отворена изложбата на дела од  55-тата Меѓународната струмичка ликовна колонија...

11.09___

Повеќе...

Ekspozitë veprash nga Kolonia e 55 ndërkombëtare e artit në Strumicë

Në Galerinë artistikë pranë Qendrës së Kulturës “Anton Panov”  në Strumicë, sonte do të hapet ekspozitë e veprave nga Kolonia e 55 ndërkombëtare e artit në Strumicë...

11.09___

Повеќе...

26 –то издание на фестивалот на камерен тетар „Ристо Шишков“

Струмица во рамки 26–то  издание на фестивалот на камерен тетар деновиве ги слави актерот и актерската игра...

plakat_za_risto_siskov

Вечерва во 19.30 часот актерите од Театар Комедија на фестивалската сцена ќе ја изведат претставата „Дони Дарк“ во режија на Роберт Ристов, додека во 21.30 часот, српскиот театар „Књажевско“ од Крагујевац ќе ја изведе претставата „Четири брата“ во режија на Драган Јаковљевиќ.

Инаку до среда до кога трае фестивалот, ќе бидат одиграни 10 претстави од Македонија, Бугарија, Босна и Херцеговина и Словенија со учество на педесетина актери, кои ќе се докажуваат со својата актерска игра за единствената награда за високо актерско остварување „Ристо Шишков“. Наградата се состои од златен медалјон со ликот на патронот на фестивалот-актерот Ристо Шишков и парична награда во износ од 1.500 евра.

Фестивалската жири-комисија ќе ја предводи минатогодишната  лауератка, српската актерка Тања Бошковиќ.

Во рамките на Фестивалот, освен официјалната програма  се одржува и осмото издание на камерна драма НЕТА (Нова европска театарска акција), а како дел од богатата офф програма се и неколку промоции на книги и средба на поети.

Фестивалот е финансиски помогнат од Министерството за култура и општина Струмица

Edicioni i 26 i Festivalit të Teatrit “Risto Shishkov”

Strumica do të jetë nikoqir i edicionit të 26-të të Festivalit të Teatrit të Kamerës...

plakat_za_risto_siskov

Повеќе...

Три гостувања на Театарот за деца и младиници

Во периодот од 11 до 18 септември, Театарот за деца и младинци ќе учествува во официјалната натпреварувачка програма на три меѓународни театарски фестивали...

teatar_za_deca_i_mladinici

Повеќе...

Tri shfaqje të Teatrit për Fëmijë dhe të Rinj

Në periudhën prej 11 deri më 18 shtator, Teatri i Fëmijëve dhe të Rinjve do të marrë pjesë në programin zyrtar konkurrues në tre festivaleve ndërkombëtare teatrore.

teatar_za_deca_i_mladinici

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија