Соопштенија

„Лебедово езеро“ гостува во Пловдив

                

„Лебедово езеро“ гостува во Пловдив

На 13 и 14 септември во Пловдив, Република Бугарија, во рамките на фестивалот „Опера опен“, ќе биде изведена балетската класика на П. И. Чајковски „Лебедово езеро“ со гости солисти од театарот Бољшој, кои ќе настапат со балетскиот ансамбл на Македонската опера и балет. Диригент е Бисера Чадловска.

Претставата беше закажана за 26 јуни, меѓутоа поради временските услови е презакажана за 13 септември. Поради големиот интерес, закажана е уште една претстава која ќе биде изведена на 14 септември.

lebedovo

Повеќе...

“Liqeni i Mjelmave” në Plovdiv

Më 13 dhe 14 shtator në Plovdiv të Republikës së Bullgarisë, në kuadër të festivalit “Opera open”, do të jepet baleti i famshëm klasik i P.I. Cajkovki “Liqeni i Mjelmave” me mysafirë solistë nga teatri Bolshoj, të cilët do të ngjiten me trupën e ansamblit te baletit të Operës dhe Baletit të Maqedonisë. Dirigjente është Bisera Cadllovska.

Kjo shfaqje ishte caktuar për datën 26 korrik, por për shkak të kushteve kohore u caktua për 13 shtator. Për shkak të interesit të madh, është caktuar edhe një shfaqe, e cila do të jepet më 14 shtator.

lebedovo

„Тиквеш рок-фест 2018“ во Кавадарци


Од  13 до 15 септември во Кавадарци ќе се одржи култниот „Тиквеш рок-фест 2018“...

Во рамките на фестивалот, како дел од потпрограмата насловена „Алтернативни пејзажи“ која е дел од манифестацијата „Нов културен бран 2018“, денеска (13 септември), од 20 часот, во Галеријата при Домот на културата „Иван Мазов– Климе“ во Кавадарци ќе се одржи промоција на новиот сингл на кавадаречкиот рок-бенд „Лексикон” – „Нова скала“. Утре пак, на истото место, од 20 часот ќе биде отворена изложбата „Обливион” на ликовниот уметник – графичар Трајче Јованов од Кавадарци, а за во 20:30 часот е закажана промоцијата на првиот албум на кавадаречкиот рок бенд „Smoke Shakers” – „Stand Together”. В сабота, 15 септември, со почеток во 20 часот, на сцената во Паркот на револуцијата во Кавадарци ќе се одржи голем рок-настан на кој со целовечерен концерт ќе настапат кавадаречките рок-бендови „Leksikon“ и „Bad-Ass-All“ и специјалните гости на вечерта, култниот македонски рок-бенд „Last Expedition“.

„Тиквеш рок-фест 2018“, кој е во организација на Здружението за алтернативна култура „Алтер центар“ од Кавадарци, во кое членуваат познати кавадаречки музичари, актери, ликовни уметници и поети, се реализира со поддршка од Министерството за култура и локалната самоуправа.

___2018_-_

Повеќе...

“Tikvesh rok-fest 2018” në Kavadarci

Prej dt. 13 deri 15 shtator në Kavadarci mbahet manifestimi kulturor “Tikvesh rok-fest 2018”. Në kuadër të festivalit, si pjesë e nën-programit e titulluar “Peizashe alternative” që është pjesë e manifestimit “Vala e re kulturore 2018”, sot (13 shtator) prej orës 20, në Galerinë e Shtëpisë së Kulturës “Ivan Mazov – Klime” në Kavadarci do të zhvillohet promovimi i singlit të ri “Shkalla e re” e rok-bendit të Kavadarcit “Leksion”...

Nesër, në vendin e njëjtë, prej orës 20, do të hapet ekspozita “Obilvion” e piktorit – grafikut Trajce Jovanov nga Kavadarci, kurse në orën 20:30 është caktuar promovimi i albumit të ri rok bendit të Kavadarcit “Smoke Shakers” – “Stand Together”. Ditën e shtunë, më dt. 15 shtator, duke filluar prej orës 20, në skenën e Parkut të Revolucionit në Kavadarci, do të zhvillohet ngjarja e madhe e rokut, ku në koncert do të performojnë rok-bendet nga Kavadarci “Leksion” dhe “Bad-Ass-All” dhe mysafirët specialë të mbrëmjes rok-bendi maqedonas “Last Expedition”.

“Tikvesh rok-fest 2018” e organizon Shoqata e kulturës alternative “Alter Qendra” nga Kavadarci, ku anëtarë të kësaj shoqate janë shumë muzikantë, aktorë, artistë dhe poetë, realizohet më përkrahjen e Ministrisë së Kulturës dhe Vetëqeverisjes lokale.

___2018_-_

Повеќе...

Ликовна работилница „Преспански ликовни мотиви“ во Претор

Во Претор вчера и денеска (12 и 13 септември) се одржува дводневна ликовна работилница насловена „Преспански ликовни мотиви“...

Денешниот ден на работилницата, која е во организација на Домот на културата „Драги Тозија“ од Ресен и на која учествуваат триесетина ликовни уметници аматери од Преспанскиот Регион, е посветен на делата на македонскиот ликовен уметник Владимир Темков.

 Создадените уметнички фотографии ќе бидат претставени пред ресенската публика на изложбата која ќе биде отворена на 26 септември.

Работилницата се одржува во рамките на одбележувањето на два значајни јубилеи, 8 Септември - Денот на независноста на Република Македонија и 11 Септември - Денот на ослободувањето на Ресен и Преспа. 

dom-na-kultura-dragi-tozija

Повеќе...

Punëtori artistike “Motive artistike prespane” në Pretor

Në Pretor sot dhe nesër (12 dhe 13 shtator) do të zhvillohet  punëtoria dyditore artistike e titulluar “Motive artistike prespane”...

Dita e sotme e kësaj punëtoria, që e organizon Shtëpia e Kulturës “Dragi Tozija” nga Resnja dhe në të cilën marrin pjesë piktorë amatorë nga rajoni i Prespës, i kushtohet veprave të piktorit maqedonas Vlladimir Demkov.

Pikturat e punuara do të vendosen para publikut të Resnjës në ekspozitë e cila do të hapet më 26 shtator.

Punëtoria mbahet në kuadër të shënimit të dy jubileve të rëndësishme, 8  Shtatori – Dita e pavarësisë së Republikës së Maqedonisë dhe 11 Shtatori – Dita e Çlirimit të Resnjës dhe Prespës.

dom-na-kultura-dragi-tozija

Интензивни активности за реновирање на библиотеката во Дебар

Во библиотеката при Центарот за култура во Дебар, интензивно се спроведуваат активности за реновирање на просторот...

biblioteka_debar

Повеќе...

Aktivitete intensive për renovimin e bibliotekës në Dibër

Në Bibliotekën pranë Qendrës së Kulturës në Dibër, intensivisht janë duke u zhvilluar aktivitetet për rinovimin e hapësirës së saj...

biblioteka_debar

Повеќе...

Изложбата „Манаки - етнологија и визуелна антропологија" во Дубровник

Како резултат на соработката на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј-Битола со Дубровничките музеи, вечерва (12 септември) во 19 часот, во етнографскиот музеј „Рупе“ во Дубровник, ќе биде отворена изложбата „Манаки - етнологија и визуелна антропологија".

14

Повеќе...

Ekspozita “Manaki – etnologjia dhe antropologjia vizuale” në Dubrovnik

Si rezultat i bashkëpunimit të Entit për Mbrojtjen e Monumenteve Kulturore dhe Muzeut – Manastir me Muzetë e Dubrovnikut, sonte (12 shtator) në orën 19, në Muzeun Etnografik “Rupe” në Dubrovnik do të hapet ekspozita “Manaki – etnologjia dhe antropologjia vizuale”...

14

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија