Соопштенија

Заменик-министерот за култура Владимир Лазовски во работна посета на Р.Бугарија

Заменик-министерот за култура, Владимир Лазовски беше во дводневна посета на Стара Загора – Бугарија каде присуствуваше на 49 фестивал на опера и балет ФОБИ...

zamenik_sasko_i_nora

Повеќе...

Zëvendësministri i Kulturës, Vlladimir Lazovski në vizitë pune në Bullgari

Zëvendësministri i Kulturës, Vlladimir Lazovski ka qëndruar në vizitë dyditore në Stara Zagora – Bullgari, ku mori pjesë ne Festivalin e 49-të të Operës dhe Baletit FOBI...

zamenik_sasko_i_nora

Повеќе...

Национална галерија на Македонија одбележа 70 години постоење

Националната галерија на Македонија синоќа во даут-пашиниот амам со пригодна свеченост и со отворање на изложбата насловена „Почетоци за паметење” 1948-1956 од архивата на институцијата го одбележа јубилејот „Седумдесет години Национална галерија на Македонија”...

nacionalna_06.12.2018

Повеќе...

Galeria Nacionale e Maqedonisë shënoi 70-vjetorin e ekzistimit

Galeria Nacionale e Maqedonisë mbrëmë në Hamamin e Daut pashës në mënyrë solemne dhe me hapjen e ekspozitës “Fillimet e kujtesës” 1948-1956 nga arkivi i institucionit e shënoi Jubileun “Shtatëdhjetë vjetori i Galerisë Nacionalë të Maqedonisë”...

nacionalna_06.12.2018

Повеќе...

Заврши програмата „Македонија чита“ на 24. Саем на книгата во Пула

Со денешното претставување на портретот на писателката Лидија Димковска и синоќешниот поетско-музички перформанс на поетот Никола Маџиров и на познатиот истарски музичар Дарио Марушиќ, под модераторство на писателот Владимир Јанковски, во Пула, Република Хрватска се заокружи претставувањето на Македонија и македонското современо творештво на 24-тото издание на реномираната манифестација Саем на книгата ...

saem_pula

Повеќе...

Përfundoi programi “Maqedonia lexon” në Panairin e 24-të të Librit në Pullë

Me prezantimin e sotëm të portretit të shkrimtares Lidija Dimkovska dhe performansën e mbrëmshme poetike-muzikore të poetit Nikolla Maxhirov dhe të muzikantit të njohur nga Istra Dario Marushiq (me moderimin e shkrimtarit Vlladimir Jankovski) në Pullë të Republikës së Kroacisë do të përmbyllet prezantimi i Maqedonisë dhe krijimtarisë bashkëkohore të Maqedonisë në edicionin e 24-të të manifestimit me renome “Panairi i Librit”...

saem_pula

Повеќе...

Централна свеченост за 70-годишнината од Националната галерија на Македонија

Вечерва (5 декември 2018), во објектот Даут пашин амам, во 20 часот ќе се отвори изложбата со наслов  „Почетоци за паметење” 1948-1956 (изложба од архивата на Национална галерија на Македонија) која се реализира во рамките на одбележувањето на јубилејот  „Седумдесет години Национална галерија на Македонија”...

NGM

Повеќе...

Kremtim qendror për 70-vjetorin e Galerisë Nacionale të Maqedonisë

Sonte (5 dhjetor 2018) në objektin “Hamami i Daut pashës”, në orën 20 do të hapet ekspozita me titull “Fillimet e kujtesës” 1948-1956 (ekspozitë nga arkivi i Galerisë Nacionale të Maqedonisë), që zhvillohet në kuadër të shënimit të jubileut “Shtatëdhjetë vjet Galeria Nacionale e Maqedonisë”...

NGM

Повеќе...

Во Музеј на Македонија предавање за музиката на Африка

Во рамки на изложбата „Духовите на Африка“ доцент д-р Велика Стојкова Серафимовска денеска во Музејот на Македонија ќе одржи предавање со наслов „Ритамот и звукот на Африка: кон корените на светската музика“...

muzej_na_makedonija

Повеќе...

Në Muzeun e Maqedonisë, ligjëratë për muzikën e Afrikës

Në kuadër të ekspozitës “Fantazmat e Afrikës”, docent dr. Velika Stojkova Serafimovska sot në Muzeun e Maqedonisë do të mbajë ligjëratë me titull “Ritmi dhe tingujt e Afrikës: drejt rrënjëve të muzikës botërore”...

muzej_na_makedonija

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија