Соопштенија

Изложба „Нескротлива енергија“ на струмичанецот Александар Филев

Академскиот сликар од Струмица Александар Филев денеска, во 19:30 часот, во родниот град ќе ја отвори својата 9-та самостојна изложба насловена „Нескротлива енергија“ ...

izlozba_Filev

Повеќе...

Ekspozita „Energjia e pafrenueshme“ e strumicasit Aleksandar Filev.

Piktori akademik nga Strumica Aleksandar Filev sot, në orën 19:30, në qytetin e lindjes së tij do ta hapë ekspozitën e tij të 9-të të pavarur, të titulluar „Energjia e pafrenueshme“ ...
izlozba_Filev

Повеќе...

„Метод“ - нова претстава на охридскиот Театар

Народниот театар Охрид утре, 10 ноември, во 20 часот премиерно ќе ја изведе новата претстава „Метод“ од Жорди Галсеран, а во режија на Ирена Стеријовска ...

__1

Повеќе...

Metoda“ –shfaqje e re në teatrin e Ohrit

Teatri Popullor i Ohrit, nesër më 10 nëntor, në ora 20 do ta japë premierën e shfaqjes 
„Metoda“ nga Zhordi Galseran, me regji të Irina Sterijovska ...

__1

Повеќе...

Предавање „Африканскиот колонијализам и воајеризам: разликата како спектакл“

Денеска (8 ноември) во 12 часот, проф. д-р Илина Јакимовска од Институтот за етнологија и антропологија при Природно-математичкиот факултет - УКИМ ќе одржи предавање на тема „Африканскиот колонијализам и воајеризам: разликата како спектакл“...

Ilina_Jakimovska_fotka

Повеќе...

Ligjëratë: “Kolonializmi afrikan dhe voajerizmi: dallimi si spektakël”

Sot (8 nëntor), në orën 12, prof. Dr. Ilina Jakimovska nfa Instituti i Etnologjisë dhe Antropologjisë pranë Fakultetit Matematiko-Natyror të Universitetit “Shën Qirili dhe Metodi” do të ligjërojë në temën: “Kolonialimi afrikan dhe voajerizmi: dallimi si spektakël”. Kjo ligjëratë mbahet në kuadër të ekspozitës  “Fantazmat e Afrikës”...

Ilina_Jakimovska_fotka

Повеќе...

Дуња Иванова и Исмет Вејсели на второто издание на Балканскиот фестивал на современа музика во Тирана

Во концертната сала на Универзитетот за уметност во Тирана денеска (8 ноември), во рамките на второто издание на Балканскиот фестивал на современа музика, пијанистката Дуња Иванова и тенорот Исмет Вејсели ќе одржат целовечерен концерт...

dunja_ivanova.JPG_

Повеќе...

Dunja Ivanova dhe Ismet Vejseli në edicionin e dytë të Festivalit Ballkanik të Muzikës Bashkëkohore në Tiranë

Në Sallën e Koncerteve të Universitetit të Arteve në Tiranë sot (8 nëntor), në kuadër të edicionit të dytë të Festivalit Ballkanik të Muzikës Bashkëkohore, pianistja Dunja Ivanova dhe tenori Ismet Vejseli do të japin koncert...

dunja_ivanova.JPG_

Повеќе...

Во Турскиот театар премиера на претставата за младинци „Ана и Хана“

Tурскиот театар вечер (8 ноември) во 19:00 часот на сцената на Театарот Комедија премиерно ќе ја изведе претставата за младинци „Ана и Хана“, во  адаптација и режија на Драгана Гунин...

Во претставата, која е работена според мотиви од „Дневникот на Ана Франк“, настапуваат: Емине Халил, Жале Османли, Инес Радончиќ, Хакан Даци, Фунда Ибрахим, Един Јакуповиќ и други. Сценографијата за претставата ја изработи Беди Ибрахим, костимографијата Елена Вангеловска, музиката е на Ади Имери, а кореографијата на Александра Кочовска-Начева.

ANA_Plakat_18_1.JPG_

Në Teatrin turk, premierë e shfaqjes për të rinj “Ana dhe Hana”

Teatri turk, sonte (8 nëntor) në orën 19, në skenën e Teatrit Komedia do të japë premierën e shfaqjes për të rinj “Ana dhe Hana” me adaptim dhe regji të Dragana Gunin...

Në këtë shfaqje, e cila është punuar sipas motiveve të “Ditarit të Ana Frankut” luajnë: Emine Halil, Zhale Osmanli, Ines Radonçiq, Hakan Daci, Funda Ibrahim, Edin Jakupoviq e të tjerë. Skenarin e ka bërë Bedi Ibrahim, kostumografia e Elena Vangellovska, muzikën Adi Imeri, ndërsa koreografinë Aleksandra Koçovska-Naçeva.

ANA_Plakat_18_1.JPG_
kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија