Соопштенија

Во Скопје се снимаат урбаните сцени од филмот „Врба“ на Манчевски

Во Скопје деновиве се снима современиот, урбан дел од филмот-диптих, „Врба“ на Милчо Манчевски, откако заврши снимањето на делот од 17 век, кој од октомври се работеше во Мариово, Преспа и Трескавец. Режисерот Манчевски за медиумите изјави  дека штотуку се вратил од 17 век каде што, рече, си поминал многу убаво со ликовите Донка и Милан...

mancevski111

Повеќе...

Në Shkup incizohen skenat urbane të filmit „Shelgu“ të Mançevskit

Këto ditë në Shkup incizohet pjesa bashkëkohore urbane e filmit  „Shelgu“ të Millço Mançevskit, pasi që përfundoi incizimi i pjesës së shekullit 17, i cili nga tetori punohet në Mariovë, Prespë dhe Treskavec. Regjisori Mançevski për mediat deklaroi se sapo është kthyer nga shekulli 17-të ku, siç tha, ka kaluar shumë bukur me personazhet Donka dhe Millan.

mancevski111

Повеќе...

Во битолската Магаза, изложба за Тоше

Во Битола во Магазата од 13.11.2018 до 21.11.2018 година ќе биде поставена изложбата  „Животното дело на Тоше“. Ќе бидат изложени фотографии од Тодор Проески и неговиот животен опус, како и фотографии од Националната установа...

tose_magaza

Ќе биде презентиран и дел од продажниот асортиман што го поседува НУ „Спомен-дом на Тодор Проески“. Ќе се пуштаат песни од Тоше, ќе се презентира видеоматеријал изработен за Националната установа и презентација за животното дело на Тоше, како и она што го претставува меморијалниот центар на Тоше.

Në “Magazën” e Manastirit, ekspozitë për Toshen

Në Manastir në “Magazë”, prej dt. 13 nëntor deri më 21 nëntor të këtij viti do të vendoset ekspozita “Vepra jetësore e Toshes”. Këtu do të prezantohen fotografi nga Todor Proeski dhe opusi i tij jetësor, si dhe fotografi nga Institucioni Nacional.

tose_magaza

Повеќе...

Филмскиот проект „М“ од Вардан Тозија со награда на копродукцискиот форум „Агора“

На престижниот копродукциски форум „Агора“, во рамките на 59. Филмски фестивал во Солун, наградата „Кросроадс“ (Crossroads) им беше доделена на режисерот Вардан Тозија и на продуцентот Дарко Попов за филмскиот проект во подготовка со работен наслов „М" на продуцентската куќа „Фокус покус“...

vardan_solun

Претседател на жирито е Паскал Диот, директор на филмскиот маркет на Венецискиот филмски фестивал, а членови се: романската продуцентка Ада Соломон и францускиот дистрибутер Алексис Хофман. Наградата вклучува постпродукција и финализација на слика и тон на идниот филм, во реномираното атинско студио „2:35".

Инаку, приказната на „М", филм што треба да се реализира следната година, следи две напуштени деца кои се обидуваат да пронајдат љубов и заштита, во разурнат и суров дистописки свет во блиската иднина. 

Projekti filmik “M” i Vardan Tozija me çmim në Forumin e ko-produksionit “Agora”

Në forumin prestigjioz të koproduksionit “Agora”, në kuadër të edicionit të 59-të të Festivalit të Filmit në Selanik, Çmimi Crossroads iu nda regjisorit Vardan Tozija dhe producentit Darko Popov për projektin filmik në përgatitje e sipër me titullin e punës “M” të shtëpisë së produksionit “Fokus pokus”...

vardan_solun

Kryetar i Jurisë është Paskal Diot, drejtor i marketit filmik të Festivalit të Filmit venecian, ndërsa anëtarë janë: producentja rumune Ada Solomon dhe distributori francez Aleksis Hofman. Çmimi përfshinë post-produksion dhe finalizim të fotografisë dhe tonit të filmit të ardhshëm, në studion athinase me renome “2:35”.

Përndryshe, rrëfimi i projektit filmik “M”, që  të realizohet vitin e ardhshëm, i ndjekë dy fëmijë të braktisur të cilët mundohen të gjejnë dashurinë dhe mbrojtjen, në një botë të shkatërruar dhe mizore në një të ardhme të afërt.

Од 13 до 21 ноември во Скопје се одржува „Букстар 4“

Од 13 до 21 ноември 2018 година во Скопје, под мотото „Табу ор нот табу?“ (Taboo Or Not Taboo?)“, издавачката куќа „Антолог“ го организира четвртото издание на Фестивалот на европската литература „BookStar“ / „Книжевни ѕвезди“...

bookstar

Повеќе...

Prej 13 deri më 21 nëntor mbahet “BookStar 4”

Prej 13 deri më 21 nëntor në Shkup, me moton “Taboo Or Not Taboo?”, Shtëpia Botuese “Antolog” e organizon edicionin e katërt të Festivalit të literaturës evropiane  “BookStar”/”Yjet letrare”... 

 bookstar

Këtë vit do të prezantohen shtatë shkrimtarë të njohur dhe të dëshmuar evropian, edhe atë: Sllavenka Drakuliq (Kroaci/Suedi), Xhamal Uarijaçi (Holandë), Ofejgur Sigurdson (Islandë), Mihal Ajvaz (Çeki), Anton Baev (Bullgari), Riku Korhonen (Finlandë), Enes Haliloviq (Serbi), si dhe shkrimtarët e vendit Zhivko Grozdanovski dhe Josip Kocev.

Dizajnin e pllakatit zyrtar të Festivalit dhe materialeve tjera promovuese e ka bërë Zoran Kardula, ndërsa ngjarja organizohet në bashkëpunim me Shtëpinë Botuese ‘Goten”.   

“BookStar 2018” do të hapet më 13 nëntor, në Klub-Restorantin e QKR prej orës 19, me promovimin e përmbledhjes së tregimeve “Gruaja e padukshme dhe tregime tjera” të një prej autores më me ndikim në Evropë aktualisht, Sllavenka Drakuliq, ku dhe do t’i ndahet mirënjohja “BookStar “. Këtë vepër do ta promovojnë Angelina Banoviq – Markovska dhe Ana Martinovska, ndërsa aktorja Natasha Petroviq do t’ia ndajë çmimin autores.

Sllavenka Drakuliq do të jetë mysafire speciale edhe në ngjarjen e ardhshme të festivalit, më 14 nëntor, në orën 20, në Klub-restorantin e QKR, ku janë të ftuar: Elizabeta Bakovska, Petar Andonovski, Kalina Maleska, Aleksandar Prokopiev, Jagoda Mihajlovska-Georgive dhe Xvezdan Georgievski. Moderatore do të jetë Marijana Jançeska. Kjo ngjarje vjen me ide he koncept të Ana Vasilevskës.

“BookStar 4” ka program të posaçëm “Mbështetje maqedonase” në kuadër të së cilës do të prezantohen dhe promovohen dy autorë maqedonas me veprat e tyre më të reja, ndërsa do të mbahet edhe “Panair i vogël” i letërsisë evropiane.

Festivali përkrahet nga Ministria e Kulturës e RM-së, Ambasada e Mbretërisë Holandeze, programi Evropa kreative i Bashkimit Evropian dhe Ambasada e Republikës së Çekisë.

 

Отворање на меѓународната изложба на фотографии „Фотомедиа 2018“

В сабота (10 ноември) во 20 часот во Чифте амам ќе биде отворена меѓународната изложба на фотографии „Фотомедиа 2018“, во организација на Фото-клубот „Елема“ ...

FOTOMEDIA___2018_POKANA_100x200mm-01

Повеќе...

Hapja e ekspozitës ndërkombëtare të fotografive „Fotomedia 2018“

Të shtunën (10 nëntor), në ora 20, në Çifte Hamam do të hapet ekspozita ndërkombëtare e fotografive „Fotomedia 2018“, nën organizimin e Foto – klubit „Elema“ ...

FOTOMEDIA___2018_POKANA_100x200mm-01

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија