Соопштенија

Промовирани 20 нови дела од добитници на Нобеловата награда за литература

02_Nobelovci-320Покрај денеска промовираните, планирано е до март идната година да бидат преведени и отпечатени уште 21 дело на добитници на Нобеловата награда. Во новите 41 дело вклучена е и последната Нобелова награда за литература

Повеќе...

Соработка меѓу националните библиотеки на Република Македонија и на Република Србија

NB_9a-320Денеска во Националната и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ беше отворена изложбата насловена „Српската книжевност во превод на македонски јазик“ и трибината „Преводот и преведувањето - состојби и перспективи“, настани кои заеднички ги реализираат националните библиотеки на Република Македонија и на Република Србија

Повеќе...

Промоција на списанието „Историја“

05_Istorija-320Зад издавањето на оваа публикација стои редакција составена од автори на 15-ина научни прилози и прикази од областа на византологијата, историјата на религиите, теми од областа на македонската историографија

Повеќе...

Отворена манифестацијата „Денови на занаетчиството“

01_Komori_-_320Министерката за култура денеска во хотелот „Холидеј ин“ се обрати на отворањето на третото издание на манифестацијата „Денови на занаетчиството“

Повеќе...

Активности на министерката за култура по повод 3-ти декември, Светскиот ден на лицата со хендикеп

013_Dimitar_Vlahov-320Министерството за култура на Република Македонија има јасна визија дека лицата со хендикеп имаат потреба од поголема поддршка во општеството

Повеќе...

Министерката за култура го посети Детскиот театарски центар

03_D_Teatar-320Уметничкиот директор, актерот Бајруш Мјаку, истакна дека поддршката им е значајна зашто во последните две години Министерството за култура им е единствен извор на финансирање на нивните проекти

Повеќе...

Во Старата скопска чаршија промовиран реконструиран објект со стара градска архитектура

34a_Fasada-320

Променета е целата покривна конструкција, саниран е балконот на кој му е вратена автентичната ограда, реконструирани се и орнаментите онака како што биле пред Втората светска војна и целосно е сменета столаријата а вратени се и декоративните елементи од старите прозорци

Повеќе...

Промоција на Антологијата на современата турска поезија

Tur_poez_2-320a„Промоцијата на Антологијата на современата турска поезија, претставува уште една верификација на цврстината и искреноста на заемните врски во сите сегменти на нашето живеење

Повеќе...

Нова музејска поставка во Музејот на албанската азбука во Битола

Muzej_na_Al_-_Az-320Новата музејска поставка содржи 56 фотографии и над 230 документи во дигитална и во хартиена форма

Повеќе...

Врачени првите осум дигитални проектори за прикажување филмови во киносалите во центрите за култура низ Македонија

02_Filmski_fond_-_proektori_-_320aПрвите осум дигитални проектори ќе бидат инсталирани во центрите за култура во: Куманово, Струга, Охрид, Кочани, Делчево, Неготино, Крива Паланка и Гостивар

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија