Соопштенија

Средба на министерката за култура со амбасадорката на Франција во Македонија

02aa_640_poseta_13_02_2015

На средбата беше констатирано дека соработката меѓу Република Македонија и Република Франција се одвива во духот на меѓусебното разбирање и заемното почитување и таа ги опфаќа сите сегменти од културата ...

Повеќе...

Отворена 61-вата ревијална „Годишна изложба“ на Друштвото на ликовните уметници на Македонија

04_dlum_640420Во рамките на изложбата се претставени дела на 83 автори-членови на Друштвото на ликовните уметници на Македонија

Повеќе...

Повик за поднесување предлог-проекти во рамките на Meѓународниот фонд на УНЕСКО за културна разноликост за 2015 година

Предлог-проектите треба да бидат во согласност со одредбите од Конвенцијата на УНЕСКО за заштита и унапредување на разноликоста во културните изразувања ...

Повеќе...

Активности за заштита на манастирскиот комплекс „Св. Архангел Михаил“ во Берово

02A_sv_Arhangel_Berovo_640Во својот најголем подем Сестринството на манастирот броело и до шеесет монахињи, со развиена економија, богословско училиште, ткајачница а денес се изработуваат икони во византиски стил за иконостаси ...

Повеќе...

Инфоден за „Креативна Европа – Програма на Европската Унија“ – категорија „Платформи“

logo_1_640Инфоденот има цел да ја претстави потпрограмата „Култура“ на „Креативна Европа“ и можностите што ги нуди таа за македонските културни оператори како нејзини потенцијални корисници ... 

Повеќе...

Премиера во Турскиот театар

plakat_02_320По повод прославата на 65-годишнината од основањето  на Националната установа Турски театар, во средата премиерно беше изведена претставата „Сон на летната ноќ“

Повеќе...

Продолжува конзервацијата и реставрацијата на икони во црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во Ново Село, Штипско

crkva_novo_selo_1_640Црквата „Успение на Пресвета Богородица” - Ново Село, Штип, е изградена во 1850 година од градителот Андреја Дамјанов и неговата тајфа и претставува трикорабна базилика со пространи галерии на катот ...

Повеќе...

Продлабочување на соработката во областа на културата со Република Турција

shehapi_sredba_2a_640На средбата беше изразено заемното задоволство од нивото на соработката меѓу двете пријателски земји на полето на културата ...

Повеќе...

Конзервација и реконструкција на театарот во Стоби

01a_aa_stobi_640Театарот во Стоби започнал да се гради кон крајот на 1 век од н.е., но бил целосно завршен во првата половина на 2 век од н.е. ...

Повеќе...

Конкурс за откуп на музички композиции во 2015 година

Конкурсот за откуп на музички композиции се објавува заради:•стимулирање на дела од македонското музичко творештво;•афирмација на композиторите од Република Македонија; •збогатување на фондот на дела од сериозна музика од домашни автори ...

Повеќе...

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia

rss соопштенија