Во Музеј на Македонија предавање за музиката на Африка

Во рамки на изложбата „Духовите на Африка“ доцент д-р Велика Стојкова Серафимовска денеска во Музејот на Македонија ќе одржи предавање со наслов „Ритамот и звукот на Африка: кон корените на светската музика“...

muzej_na_makedonija


Предавањето ќе биде прошетка низ африканската музичка традиција која по своите карактеристики се издввојува како една од најстарите, најзачуваните и најразновидните во светот, а која и понатаму влијае на многу светски цивилизации и традиционални култури.

Доц. д-р Велика Стојкова Серафимовска е експерт на УНЕСКО за нематеријално културно наследство и етномузиколог во Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ (УКИМ) во Скопје.

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia