Со „Сон на летната ноќ“ затворен 5.„Битола Шекспир фестивал“

Bitola_Sekspir_festival_zatvorane

Годинашното фестивалско издание понуди програма од 12 претстави од кои, половината беа од домашни театри, а половината од странски. Првпат беа реализирани гостувањa од Романија, Словачка и Казахстан, а веќе традиционално се прикажаа претстави од Русија и САД ...

Со претставата „Сон на летната ноќ“ во режија на Андреј Цветановски, во изведба на Театар Комедија, синоќа беше затворено петтото издание на интернационалниот театарски фестивал „Битола Шекспир фестивал“.

Годинашното фестивалско издание понуди програма од 12 претстави од кои, половината беа од домашни театри, а половината од странски. Првпат беа реализирани гостувањa од Романија, Словачка и Казахстан, а веќе традиционално се прикажаа претстави од Русија и САД. Беше прикажана програма од ревијален карактер за сите вкусови и генерации, но и дела од Шекспир кои првпат беа на фестивалот како бугарската претстава „Симбелин“ во режија на Лили Абаџиева, кои наидоа на огромен интерес кај битолската публика.

Од интернационалниот театарски фестивал „Битола Шекспир фестивал“ соопштуваат дека од особено значење е што фестивалот од година во година бележи нагорна линија, но значаен е и фактот што многу театри од нашата држава се осмелија да го постават Шекспир во Македонија.

Програмата за „Битола Шекспир фестивал“ беше објавена на веб-страницата на Европската асоцијација на Шекспир фестивал, каде фестивалот е и активна членка со што, според соопштението, интересот за него бил двојно зголемен во смисла на тоа дека стана подостапен и во друштво со значајни фестивали во Европа.

- Преку „Битола Шекспир фестивал“ и македонските претстави лесно може да се пласираат на значајни фестивали, затоа што Шекспир е секогаш актуелна и секаде застапена тема. Ние веќе имаме интерес за идното издание и голем е бројот на компании кои од повеќе причини не успеавме да ги донесеме годинава но за кои би имале повеќе време да ги организираме и донесеме идната година, како од Чиле, Грузија, Иран, Египет на пример, но и значаен акапела концерт на познати уметници од Полска со Сонетите од Шекспир, соопштуваат од „Битола Шекспир фестивал“.

Покровители на „Битола Шекспир фестивал“ се Министерството за култура и општина Битола.

kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia