Новости

Природонаучниот музеј одбележа 90 години постоење

DSC_0102-006

Во рамките на одбележувањето на јубилејот, во Музејот беше отворена изложба посветена на светски познатиот научен работник и основоположник на Природонаучниот музеј на Македонија, Станко Караман, а беа доделени и голем број пофалници и благодарници за луѓе и институции кои несебично помагале во работата на Природонаучниот музеј ...

Повеќе...

Заврши ревитализацијата на манастирскиот комплекс „Света Богородица Перивлепта“ во Охрид

perivlepta_bogorodica_9

Проектот за конзервација и ревитализација на храмот „Света Богородица Перивлепта“ и на придружните објекти во рамките на комплексот се спроведуваше во изминатите седум години со финансиска помош од Амбасадата на САД во висина од 650 илјади долари ...

Повеќе...

Средба на Канческа-Милевска со директорот на „Џифони“, Губитози

sredba_cifoni_640_-5

Настанот во Македонија е втор по значење од сите меѓународни настани што ние ги организираме. Ние немаме никаква заслуга за ова достигнување на Македонија - за тоа е заслужен исклучиво тимот на „Џифони Македонија“ кој одлично го организира овој фестивал. За тоа се заслужни младите кои учествуваат на Фестивалот, со кои ние се гордееме ...

Повеќе...

Рестраврација на фрескоживописите во црквите „Св. Никола“ во Љуботен и „Св. Петка“ во Побожје

Luboten_640_-3

- Проектот за конзервација на фрескоживописот во црквата „Св. Петка“ е целосно завршен од страна на стручната екипа. Можеме да го видиме тој прекрасен колоритен и богат фрескоживопис. Податоците при самите истражувања кога почна проектот да се реализира, говорат дека фрескоживописот има три слоја кои датираат од 12, 15 и 19 век.

Повеќе...

Отворено 16. издание на „Недела на италијанскиот јазик во светот“

info_centar_640_-4

Културата, несомнено, беше ефикасен медијатор во нашето меѓусебно запознавање и почитување на разликите меѓу нас кои, пак, од друга страна, придонесуваат за богатството на заедничкиот европски и светски културен мозаик ...

Повеќе...

Девет теракотни икони од Виничко кале на изложба во Музејот „Ашмолијан“ во Оксфорд

DSC_0071

Изложбата, во која ќе учествуваат и виничките теракоти, е насловена „Религиите во големите империи“. Ќе биде отворена во октомври 2017 и ќе трае до јануари 2018 година, а за македонското претставување ќе биде задолжен Археолошкиот музеј на Македонија ... 

Повеќе...

Македонската литература на Саемот во Франкфурт од 19 до 23 октомври

makedonija_saem_640_-4

На Саемот на книгата во Франкфурт, кој има 67-годишна традиција, секоја година учествуваат повеќе од 7 000 издавачи, со што тој е  центар за претставување на издавачката индустрија од целиот свет ...

Повеќе...

Инфоден за потпрограмите „Култура“ и „Медиа“ на ЕУ-програмата „Креативна Европа“

kreativni_industrii_640_-3

- Бројот на поддржани проекти и преку новата програма „Креативна Европа“ бележи одлични резултати. Нашите национални установи, невладини организации и издавачки куќи овие две години учествуваа во 26 проекти, кои од потпрограмата ,,Култура’’ на „Креативна Европа’’ се поддржани со повеќе од еден милион евра.

Повеќе...

Наскоро во функција новиот објект на Македонската филхармонија

mobi_filharmonija_640_-7

Новиот објект што се гради е во согласност со највисоките стандарди во светот за изградба на концертна сала за филхармонија. Не само што се внимаваше при изградбата на објектот за да се запазат сите највисоки стандарди за филхармонија, туку е ангажиран и дополнителен експерт кој изврши надзор и дополнување на она што беше претходно испроектирано од страна на компанијата изведувач ...

Повеќе...

Промовирани 53 наслови од новата едиција „Светско книжевно богатство“

promocija_na_knigi_640_-10

Проектот „Светско книжевно богатство“ е своевидно надоврзување на проектите „Ѕвезди на светската книжевност“ и „Дела на добитници на Нобеловата награда за литература“, едиции во чии рамки се преведени голем дел значајни остварувања од светската културна ризница ...

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia