Новости

Пијанистката Инес Неделковска на средба со министерката за култура Канческа-Милевска

Ines_Nedelkovska_640_-3

Настапот на Инес во Карнеги хол, која е добитник и на повеќе државни и меѓународни награди, беше поддржан од Министерството за култура ...

Повеќе...

„Red Carnival“ од Томе Аџиевски - македонски претставник на 57. Венециско биенале

Venecisko_Bienale_640_-1

Проектот е комплексен, со повеќе елементи, од кои нагласена ќе биде наративноста зашто, според авторот, денешниот свет и опкружувањето е нарација. Во филм од половина час ќе биде прикажан тајниот агент Џејмс Бонд (метафора на западниот свет) како се наоѓа во Москва за време на парада по повод 100 години од Октомвриската револуција ...

Повеќе...

Отворена изложбата со археолошки артефакти од локалитетите во Македонија

arheoloski_izlozba_640_-_naslovna

Изложбата ја организира Управата за заштита на културното наследство, која во изминатите десет години ги координира капиталните проекти во областа на археологијата во Македонија, со поддршка од Владата. За една деценија се реализирани 40 проекти во сите делови на Македонија ...

Повеќе...

Отворена ретроспективна изложба на дела од Вангел Наумовски

Vangel_640_-4

Вангел Наумовски (Скребатно, Охридско, 1924 - Охрид, 2006) иако самоук сликар, се вбројува меѓу малиот број уметници кои достигнале најголема афирмација и надвор од Македонија. Бил член на Друштвото на ликовните уметници на Македонија, имал повеќе самостојни и групни изложби ...

Повеќе...

Изложба на дела од македонски автори наследени од сукцесијата на поранешна СФРЈ

dita_640_-3

Нашите дела од наши македонски автори долги години ги украсувале просториите на амбасадите, конзулатите и мисиите на СФРЈ, а подоцна и на бившите југословенски републики, недостапни за пошироката јавност, секоја на различна дестинација далеку од матичната Македонија ...

Повеќе...

Конференција за новите предизвици на социолошката имагинација

konferencija_640_-6

На конференцијата, социолозите од Македонија, Србија, Австрија Британија и од Либан во текот на денешниот и утрешниот ден ќе разговараат за новите тенденции во развојот на социолошката теорија и методологија во контекст на современите општествени процеси и проблеми ...

Повеќе...

Канческа-Милевска: Народниот театар од Битола една од водечките театарски институции

teatar_bitola_640_-2

Бројката на повеќе од 20 000 посетители само за оваа година потврди дека Битола има публика која високо го респектира својот театар, публика која е високо едуцирана во театарска смисла и која знае да ги награди со бурен аплауз вистинските театарски вредности ...

Повеќе...

Голема посетеност на Спомен-куќата на Татарчеви во Ресен

resen_640_-5

Тргнувајќи од архитектонското решение, ентериерот и целокупната музејска поставка на Спомен-куќата на Татарчеви, очигледно е дека градот Ресен и Република Македонија добија еден нов културен дом во кој е содржана идејата да се претстават најзначајните личности од историјата на македонската револуционерна историја ...

Повеќе...

Монографија за резултатите од истражувањата на Скопската тврдина Кале

kale_naslovna

Монографијата содржи факти кои говорат дека на Скопската тврдина од петтиот милениум пред нашата ера до денес, со исклучок на периодот на римското владеење на овие простори, егзистирале десет населби. Митревски во книгата во детали елаборира пет од нив: првата, иницијална, од енеолитот, преку втората и третата населба кои го покриваат периодот на раната и средната бронзена доба ...

Повеќе...

Каталог-водич за Спомен-куќата на Мајка Тереза на Брајово писмо

brajovo_pismo_640_-6

Ова е втор проект на Спомен-куќата на Мајка Тереза кој им е наменет на лицата со посебни потреби. Минатата година заеднички ја промовиравме и видеопрезентацијата насловена „Тишината раскажува за Мајка Тереза“, преку која на лицата со оштетен слух им се доближија највредните, универзални пораки на Мајка Тереза ...

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia