Новости

Отворено 16. издание на „Недела на италијанскиот јазик во светот“

info_centar_640_-4

Културата, несомнено, беше ефикасен медијатор во нашето меѓусебно запознавање и почитување на разликите меѓу нас кои, пак, од друга страна, придонесуваат за богатството на заедничкиот европски и светски културен мозаик ...

Повеќе...

Девет теракотни икони од Виничко кале на изложба во Музејот „Ашмолијан“ во Оксфорд

DSC_0071

Изложбата, во која ќе учествуваат и виничките теракоти, е насловена „Религиите во големите империи“. Ќе биде отворена во октомври 2017 и ќе трае до јануари 2018 година, а за македонското претставување ќе биде задолжен Археолошкиот музеј на Македонија ... 

Повеќе...

Македонската литература на Саемот во Франкфурт од 19 до 23 октомври

makedonija_saem_640_-4

На Саемот на книгата во Франкфурт, кој има 67-годишна традиција, секоја година учествуваат повеќе од 7 000 издавачи, со што тој е  центар за претставување на издавачката индустрија од целиот свет ...

Повеќе...

Инфоден за потпрограмите „Култура“ и „Медиа“ на ЕУ-програмата „Креативна Европа“

kreativni_industrii_640_-3

- Бројот на поддржани проекти и преку новата програма „Креативна Европа“ бележи одлични резултати. Нашите национални установи, невладини организации и издавачки куќи овие две години учествуваа во 26 проекти, кои од потпрограмата ,,Култура’’ на „Креативна Европа’’ се поддржани со повеќе од еден милион евра.

Повеќе...

Наскоро во функција новиот објект на Македонската филхармонија

mobi_filharmonija_640_-7

Новиот објект што се гради е во согласност со највисоките стандарди во светот за изградба на концертна сала за филхармонија. Не само што се внимаваше при изградбата на објектот за да се запазат сите највисоки стандарди за филхармонија, туку е ангажиран и дополнителен експерт кој изврши надзор и дополнување на она што беше претходно испроектирано од страна на компанијата изведувач ...

Повеќе...

Промовирани 53 наслови од новата едиција „Светско книжевно богатство“

promocija_na_knigi_640_-10

Проектот „Светско книжевно богатство“ е своевидно надоврзување на проектите „Ѕвезди на светската книжевност“ и „Дела на добитници на Нобеловата награда за литература“, едиции во чии рамки се преведени голем дел значајни остварувања од светската културна ризница ...

Повеќе...

Почна обновата на стариот конак на манастирот „Св. Никола“ во с. Љубанци

lubanci_640_6

Овој комплекс, во чиј сегмент се црквата „Св. Никола“ и стариот конак, сведочи за присуството на многубројните талентирани зографи, стари мајстори и архитекти, духовни луѓе и учители кои своето спокојство и инспирација ги наоѓале токму во овој духовен храм. За тоа сведочи исклучително вредниот иконостас од 19 век изработен од познатиот македонски мајстор Дичо Зограф, поради кој целиот комплекс веќе пет децении е заштитен споменик на културата ...

Повеќе...

Целосно обновена големата сала во Македонската опера и балет

mob_640_-3

На 12 октомври во МОБ по повод отворањето на реконструираната голема сала ќе се одржи гала-концерт на кој ќе настапи целиот капацитет на МОБ, сите ансамбли што ги поседува нашата национална институција со солисти, детски хор, оркестарот, балетот.

Повеќе...

Американски грант за конзервација на мозаикот на крстилницата во Епископската базилика во Стоби

DSC_0147-003

Во наредните три години на локалитетот Стоби ќе се реализира и проектот за санација и адаптација на Старата железничка станица која во иднина ќе биде центар за посетители со лапидариум, мала музејска поставка  и кафетерија, за што е избран и изведувач ...

Повеќе...

Министерката Канческа–Милевска изврши увид во градежните активности на Плаошник во Охрид

kanceska_ohrid_8

При археолошките истражувања се откриени над 65 илјади предмети од метал, керамика, стакло, коска, камен, со потекло од 6 век пред нашата ера се до 19 век, од времето на Османлиската Империја. Сите пронајдени реликти се заведени во инвентарна книга, конзервирани и подготвени за презентација ...

Повеќе...

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia