Новости

Во Битола заврши Светската конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог

verska_2000

Актуелната мигрантско-бегалска криза претставува феномен  кој не е забележан во поновата светска историја. Таа ги надминува националните граници и бара глобален координиран ангажман при адресирањето на нејзините хуманитарни, безбедносни и пошироки геополитички аспекти. Мигрантската криза покажа колку границите можат да бидат порозни и колку сите ние можеме да бидеме  ранливи ...

Повеќе...

Целосно е обновен вредниот фрескоживопис во манастирот „Св. Пресвета Богородица“ во с. Велушина, Битолско

DSC_0076-001

Целосно е обновен вредниот фрескоживопис во манастирот „Успение на Пресвета Богородица“ во с. Велушина, Битолско, исклучително значаен споменик на културата кој поседува хронолошки сликарски слоеви од 12 до 19 век.

Повеќе...

Иванов и Канческа-Милевска ја посетија битолската библиотека „Св. Климент Охридски“

DSC_0175-002

Реновираната детска читална е проект на Министерството за култура, кој се става во функција на децата, а наскоро ќе биде купена и нова литература, која ќе може да ја изнајмуваат децата од предучилишна и училишна возраст. На овој начин, Библиотеката ќе им овозможи на децата да се надградуваат, образоваат и да читаат прекрасни изданија ...

Повеќе...

Обновена фасадата на Државното музичко училиште во Битола

DSC_0038-003

Конзервацијата и реставрацијата на фасадата на Државното музичко училиште во Битола ги извршија екипи на Заводот и музеј - Битола и стручни лица од италијанската компанија „Мапеј“, кои првпат во Македонија користеле традиционални материјали, односно варов малтер ...

Повеќе...

Во Битола отворена изложба „Мајка Тереза - светицата од Скопје, светицата на светот“

DSC_0021-002

Изложбата содржи неколку тематски целини, паноа на кои се илустрирани впечатливи фотографии, документи и наративен текст придружен со најдлабоките размисли на Мајка Тереза, експонати кои ги претставуваат детството и младоста на Мајка Тереза, семејството и блиските пријатели ...

Повеќе...

Иванов: Интеграцијата на мигрантите е голем предизвик за Европа

DSC_0132-004

Ние успеавме да ги згрижиме бегалците кои поминуваа по балканската рута. Покажавме што значат добрососедски односи, што значи поддршка во едни комплексни времиња како што се денешниве, за што добивме и признание од Европската Унија ...

Повеќе...

Интензивна заштита на културното наследство во Штип

stip_odbrani_6

Со измена на Законот за библиотечна дејност овозможивме националните библиотеки во нашата држава да вршат продажба на оние капитални изданија што досега ги реализиравме: „135 тома македонска книжевност“, „Превод на дела кои имаат добиено Нобелова награда“, „Ѕвезди на светската книжевност“, како и сите оние капитални изданија што паралелно се промовираат ...

Повеќе...

Конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог од 3 до 5 ноември во Битола

verska_konferencija_640_-2

Конференцијата за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог ќе биде отворена на 3 ноември со обраќања на претседавачот Валентина Божиновска, директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, а учесниците ќе ги поздрави и претседателот Ѓорге Иванов ...

Повеќе...

Промовирана обновена фасада во Старата скопска чаршија

fasadi_640_-7

Објектот, лоциран на ул. „Пограѓе“ бр. 57, е со архитектонско стилски карактеристики од 19 и почетокот на 20 век, со препознатлив стилски израз особено во фасадниот дел. При изведбата на работите се користени наоди од локацијата и фотодокументација, како и други сознанија од лица и институции со цел да се постигне автентичност на изгледот ...

Повеќе...

Канческа-Милевска: Конаците на манастирот Трескавец целосно ќе бидат обновени в година според роковите

DSC_0090-001

Целосно е завршен проектот за комплетна реконструкција на покривната конструкција на Заводот и музеј - Прилеп. Тоа е ново препокривање со хидроизолација и со сите придружни елементи каде што е сместен Музејот, во кој е и новата археолошка поставка, а етнолошката поставка ќе биде промовирана в година ...

Повеќе...

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia