Новости

На „Битола Шекспир фестивал“ вечерва претстава од Романија

На сцената на Народен театар Битола, во рамките на шестото издание на меѓународниот театарски фестивал „Битола Шекспир фестивал“ вечерва (26 јуни) со почеток во 20 часот ќе биде прикажана преставата „iHAMLET“ во изведба на театарот Пунктарт од Букурешт, Романија. Претставата е во режија на Катинка Драганеску...

sekspir-bitola_0

Богатата и квалитетна програма ќе биде заокружена на 30 јуни кога фестивалот ќе биде затворен од Црногорскиот народен театар од Подгорица со претставата „Зимска бајка“ во режија на Дино Мустафиќ.

„Битола Шекспир фестивал“ се одржува со поддршка на Општина Битола и е под покровителство на Министерството за култура.

Në “Festivalin Shekspir në Manastir” sonte shfaqet nga Rumania

Në skenë në Teatrin Kombërtar të Manastirit, në kuadër të edicionit të gjashtë të festivalit ndërkombëtar të teatrit “Festivali Shekspir Manastir” sonte  (26.06.2018) ora 20:00 do mbahet shfaqja “iHAMLET” e performuar në teatrin Punkart nga Bukureshti, Rumani. Shfaqja drejtohet nga Katinka Draganescu...

sekspir-bitola_0

Повеќе...

Министерот Адеми на конференцијта „Заробена држава - илустрирана преку случајот - изградба на проектот ’Скопје 2014’

На конференцијата „Заробена држава - илустрирана преку случајот - изградба на проектот ’Скопје 2014’“, која денеска ја органиизраше Транспаренси интернешнл-Македонија, воведни обраѓања имаа: националниот координатор за култура и меѓуресорска соработка во Владата на Р.М., Роберт Алаѓозовски, Слаѓана Тасева, претседателка на Транспаренси интернешнл-Македонија, и министерот за култура на Р.М., Асаф Адеми. Во продолжение линк од неговото обраќање...

minister-transparensi-gotova

Ministri Ademi në konferencën “Shteti i kapur – ilustrim përmes rastit ‘ndërtimi i projektit Shkupi 2014’

Në konferencën “Shtet i kapur – e ilustruar përmes rastit- ndërtimi i projektit ‘Shkupi 2014’”, të cilën sot e organozoi Transparency International – Maqedoni, ku fjalime hyrëse patën: koordinatori  nacional i kulturës në qeverinë e Republikës së Maqedonisë, Robert Alagjozovski, Sllagjana Taseva, kryetare e Transparency International  Maqedoni dhe ministri i kulturës së Republikës së Maqedonisë Asaf Ademi me  fjalimin e tij në vazhdim.

minister-transparensi-gotova

IN MEMORIAM: Почина пијанистката Елена Мисиркова -Лоза

Почина пијанистката Елена Мисиркова -Лоза

Почина пијанистката Елена Мисиркова-Лоза (1961), која е родена во Скопје и живееше во Виена. Таа е потомок на основоположникот на македонската лингвистика Крсте Петков Мисирков и имаше богата интернационална кариера...

misirkova

Министерот за култура, Асаф Адеми во телеграмата со сочувство до семејството и колегите, истакна:„Мисиркова ја задолжи македонската култура со својата посветена работа низ светот, афирмирајќи го  современото македонското музичко творештво. Мисиркова замина млада, но зад себе остави вредно творештво, незаборавни дела, настапи,  срдечни контакти, свои наследници што ја прават име кое трајно ќе остане забележано во историјата на современата македонска култура“.

Од 1987 до 1989 година Мисиркова била професор по пијано во ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“. Од 1997 до 2002 година работела како асистент по пијано на Факултетот за музичка уметност во Скопје, а потоа предавала пијано и во австриската престолнина. Последен професорски ангажман имаше на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип.

Мисиркова беше прва македонска уметница која имаала солистички концерт во „Карнеги хол“ во Њујорк. Имаше голем број настапи на значајни фестивали во Македонија, Австрија и низ светот, а во 2007 година и беше доделена титулата почесен амбасадор на македонската култура во Австрија.

Во 2016 година ја доби државната награда „11 Октомври“. Беше дел и од иницијативата „За заедничка Македонија“.

IN MEMORIAM: Ndërroi jetë Elena Misirkova-Lloza

Ndërroi jetë Elena Misirkova-Lloza

Ndërroi jetë pianistja Elena Misirkova-Lloza (1961), e cila është e lindur në Shkup dhe jetonte në Vjenë. Ajo është pasardhëse e themelvënësit të gjuhësisë maqedonase, Krste Petkov Misirkov, dhe kishte karrierë të pasur ndërkombëtare...

misirkova

Повеќе...

Министерот Адеми го отвори семинарот „Музеј за сите“

Министерот за култура на Република Македонија денеска присуствуваше и се обрати на семинарот  за  подобрување на пристапноста во музеите „Музеј за сите“. Настанот е организран од Македонскиот национален комитет-ИКОМ, во соработка со балканската мрежа на музеите, а се одржа во Порта Македонија...

ademi1

Повеќе...

Ministri Ademi e hapi seminarin “Muze për të gjithë”

Ministri i Kulturës i Republikës së Maqedonisë sot ishte i pranishëm dhe iu drejtua seminarit për përmirësimin e qasjes në muze “Muze për të gjithë”. Ngjarja është organizuar nga Komiteti Nacional i Maqedonisë (IKOM), në bashkëpunim me rrjetin e muzeve, ndërsa është mbajtur në Portën Maqedonia...

ademi1

Повеќе...

ДРЖАВНИОТ СЕКРЕТАР АЗИРИ ГО ПОСЕТИ ВТОРИОТ МЕЃУНАРОДЕН ЛИКОВЕН СИМПОЗИУМ "СТРУГА 2018"

Денес (22.06), државниот секретар во Министерството за култура, Валмир Азири го посети вториот меѓународен ликовен симпозиум "Струга 2018", каде што учесници се околу 40-тина реномирани уметници од 20 разни држави...

drzaven-1

Повеќе...

SEKRETARI SHTETËROR AZIRI VIZITOI SIMPOZIUMIN E DYTË NDËRKOMBËTAR TË ARTIT “STRUGA 2018”

Sot (22.06), sekretari shtetëror në Ministrinë e Kulturës z. Valmir Aziri qëndroi për vizitë në Simpoziumin ndërkombëtar të artit “Struga 2018”, ku pjesëmarrës janë  rreth 40 artistë të njohur nga 20 shtete të botës... 
drzaven-1

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia