Новости

Министерот Адеми присуствуваше на изложбата на студентите од Меѓународниот институт за мода „Изет Цури“

Министерот за култура Асаф Адеми вечерва во Даут пашиниот амам се обрати на отворањето на четвртата по ред традиционална изложба на студентите од Меѓународниот институт за мода „Изет Цури“. Оваа година изложбата беше организирана во чест на еден од најголемите модни мајстори во 20 век, Азедин Алаја ...

minister_naslovna

Повеќе...

Ministri Ademi mori pjesë në ekspozitën e studentëve të Institutit Ndërkombëtar të Modës “Izet Curri”

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, sonte mori pjesë në hapjen e ekspozitën e katërt tradicionale të studentëve të Institutit Ndërkombëtar të Modës “Izet Curri”, që u hap në hamamin e “Daut Pashës”...

minister_naslovna

Повеќе...

ДРЖАВНИОТ СЕКРЕТАР АЗИРИ УЧЕСТВУВАШЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „НЕДЕЛА НА КУЛИНАРСТВОТО“

Денес (27.06), Државниот секретар во Министерството за култура, Валмир Азири го посети  Дебар и присуствуваше на манифестацијата "Недела на кулинарството", која е во организација на НВО "Креативни и активни" и е реализиран во рамките на проектот "Декада на припадност, почитување на различноста"...

drzaven

Повеќе...

SEKRETARI AZIRI MORI PJESË NË MANIFESTIMIN JAVA E KULINARISË

Sot (27.06), sekretari shtetëror në Ministrinë e Kulturës z. Valmir Aziri qëndroi ër vizitë në qytetin e Dibrës ku mori pjesë në manifestimin “Java kulinarisë”, e organizuar nga OJQ "Kreativë dhe Aktivë" që realizohet në kuadër të projektit "Dekada e Përkatësisë, Festojmë Diversitetin"...

drzaven

Повеќе...

Продолжува соработката со КПУ „Затвор Скопје“

Министерот за култура Асаф Адеми, денеска оствари средба со директорот на Казнено поправната установа  „Затвор Скопје“ во Шуто Оризари, Ѓоко Котевски и со неговите соработници. На средбата  беа прецизирани следните активности предвидени со меморандумот за соработка кој  предвидува активности за унапредување на културно - уметничките содржини за затворениците како една од најранливите категории граѓани...

sredba-Ademi

Повеќе...

Vazhdon bashkëpunimi me INK “Burgu i Shkupit”

Ministri i Kulturës, Asaf Ademi, u takua sot me drejtorin e Institucionit Ndëshkues-Korrigjues “Burgu Shkup” në Shuto Orizare, Gjoko Koteski, dhe bashkëpunëtorët e tij. Në takim u precizuan veprimtaritë në vijim, të parashikuara në kuadër të memorandumit për bashkëpunimin, ku parashikohen aktivitete për të promovuar përmbajtje kulturore-artistike për të burgosurit si një nga kategoritë më të lëndueshme e qytetarëve...

sredba-Ademi

Повеќе...

Во КИЦ изложба посветена на творештвото на Ана Темкова

Во Културно-информативниот центар вечерва (27 јуни) со почеток во 20.30 часот ќе биде отворена изложбата „Фемина 8-IV".Изложбата претставува омаж на творештвото на македонската сликарка Ана Темкова која е препознатлива по својот интимистички сликарски израз со детали на архитектонски примери од македонски куќи, портрети и слично... 

temkova11

Повеќе...

Në QIK ekspozitë kushtuar krijimtarisë së Ana Temkovës

Sonte (27 qershor) në Qendrën Kulturore-Informative, në orën 20.30, do të hapet ekspozita “Femina 8-4”.Ekspozita paraqet homazh për të krijimtarisë së piktores maqedonase Ana Temkova, e cila është e njohur për shprehjen e saj artistike intime me detaje të shembujve arkitektonikë të shtëpive maqedonase, portreteve e ngjashëm...

temkova11

Femina 8/4 ka krijuar vepra të reja si riinterpretimi i një vepre të Ana Temkovës me titull “Enterier dhe pasqyrë”, të pikturuar në teknikën e vajit në pëlhurë, të punuar në vitin 1979. Në ekspozitë, kurator i së cilës është Jana Maneva – Çupovska, marrin pjesë edhe autoret Zhaneta Gelevska-Veljanovska, Simonida Filipova Kitanovska, Kasiopeja Naumovska, Dita Starova etj.

Ekspozita është në organizim të SHAFM dhe është në kuadër të programit të “Verës kulturore të Shkupit”.  

Кинотека на Македонија прогласена за едно од најдобрите арт кина во Европа од блогот Spotted by locals

Кинотеката на Македонија прогласена за едно од најдобрите арт кина во Европа од блогот Spotted by locals. На блогот се објавени водичи за 71 град кои се создадени од вистински локалци кои живеат во градот за којшто пишуваат, го зборуваат локалниот јазик и пишуваат за нивните омилени места во градот. Основачите на блогот ги посетуваат сите градови и лично ги запознаваат локалците кои пишуваат за блогот и ги посетуваат локациите препорачани од нив...

cinematequeskopje

Повеќе...

Kinemaja e Maqedonisë është shpallur si një nga kinematë më të mira të artit në Evropë nga blogu Spotted by locals

Kinemaja e Maqedonisë e shpallur si një nga kinematë më të mira të artit në Evropë nga blogu Spotted by locals. Në blogun janë publikuar udhëheqës për 71 qytete të cilët janë të krijuara nga njerëz të vërtetë lokalë që jetojnë në qytetin për të cilët shkruajnë, flasin gjuhën lokale dhe shkruajnë për vendet e tyre të preferuara në qytet.  Themeluesit e këtij blogu  i vizitojnë të gjitha qytetet dhe personalisht njoftohen me vendasit që shkruajnë për blogun dhe i vizitojne lokacionet të rekomanduara prej tyre.

cinematequeskopje

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia