Одбележување на животот и делото на Глигор Чемерски

В петок, 9 март 2018 година, со почеток во 18 часот, во Галеријата при Домот на културата „Иван Мазов-Климе“ во Кавадарци, во соработка со Музејот од Кавадарци,  ќе биде отворена изложба на дела од еден од најголемите македонски ликовни уметници, Глигор Чемерски.

Izlozba_Cemerski_9.3.2018_2

Во рамките на изложбата пред јавноста ќе бидат претставени дела во сопственост на институции од Општина Кавадарци, како и дела од приватни колекции. Некои од нив првпат ќе бидат претставени пред јавноста. Со отворањето на изложбата ќе бидат одбележани животот и исклучителното ликовно дело на академскиот сликар Глигор Чемерски, кој по потекло е од Кавадарци.