„Танец“ со традиционалниот новогодишен концерт вечерва во МОБ

Националниот ансамбл за народни игри и песни Танец на големата сцена на Македонската опера и балет ќе го одржи својот 68ми традиционален новогодишен концерт на кој ќе се претстави со голем број на песни и кореографии од македонската музичка традиција...

tanec-novogodisen-koncert-mob-skopje-2017

На вечерашниот концерт во МОБ со почеток во 20 часот, „Танец“ ќе се претстави со разновидна и богата програма, која ја реализираат Стојанче Павловски, Симеон Чулев и Милан Завков.

Ќе настапат Искра Крунич, Билјана Тасевски, Александра Петрова, Моника Ивановска, Весна Бандулиева, Кристина Ѓорчевска, Весна Стефановска, Жаклина Богдановска, Весна Митоска, Христина Ристеска, Снежана Балканска, Лилјана Михајловска, Едита Автова, Теодора Ѓорѓиева, Весна Митевска, Весна Mаневска, Катерина Кузмановска, Марина Ѓорѓиевска, Наталија Трајковска и Сандра Деспотовска, Љупчо Маневски, Трајче Петрушев, Михајло Стефановски, Костадин Балкански, Јовица Лазаревски, Јовица Блажевски, Александар Кузмановски, Сашко Трајковски, Љупчо Маринковски, Александар Ѓеорѓиев, Ерик Белимов, Сашко Атанасов, Марјан Андоновски, Александар Андоновски, Андон Андоновски, Симеон Чулев, Мартин Костовски и Стојанче Павловски.

На програмата се следниве перфоманси:

1. „Што е свирки“ -„Орото Почна“ (Фрагмент од Кореогра.постановка „Тропнало оро“)
Кореограф.постановка – Душко Георгиевски
Музичка Обработка – Ѓорѓи Димчевски

2. „Женско повратено оро“- „Поступано“ – (Фрагмент од Кореогра.постановка-Раштак)
Кореограф.постановка – Стојанче Павловски
Музичка Обработка – Саше Митев

3. „Машкото“ ( Фрагмент од Кореограф.постановка „Роненка“)
Кореограф.постановка -Љупчо Маневски
Музичка Обработка -Бајса Арифовска

4. „Трите пата“ (Фрагмент од Кореограф.постановка „Рудо Јагне“)
Кореограф.постановка -Владо Станоевски
Музичка Обработка – Лазо Трпковски

5. „Старо Чамче“ (Фрагмент од Кореограф.постановка „Лазаренки)
Кореограф.постановка – Симеон Чулев
Музичка Обработка -Бошко Тренески

6. „Беда“ – „Беранче“ (Фрагмент од Кореограф.постановка „ Битолски игри“)
Кореограф.постановка -Стојче Каранфилов
Музичка Обработка – Милан Завков

7. „Ајде ајде моме Стојне“ (Народна Песна)

8. „Ганкино“ (Фрагмент од Кореограф.постановка „Седенка“)
Кореограф.постановка – Глигор Василев
Музичка oбработка – Трајко Прокопиев

9. „Женско Крстено“ (Фрагмент од Кореограф.постановка „Свадба“)
Кореограф.постановка – Благоја Филиповски
Музичка Обработка – Ратко Гелевски и Томе Цветковски

10. „Сред Село“ (Фрагмент од Кореограф.постановка „Сред Село“)
Кореограф.постановка и Музичка Обработка – Тодор Јованов

11. Музичка Обработка – Златко Димитријоски

 • „С’нце се слега“
 • „Старо Банско оро“
 • „Шикер бего кула гради “ -(„Николиној моме“)
 • „Џангурица“

12. Музичка Обработка – Милан Завков

 • „Што си Лено гајлелија“
 • „Лакочерејско оро“
 • „Велгошко оро“

13. „Две Лири“ (Фрагмент од Кореограф.постановка „Лазаренки)
Кореограф.постановка – Симеон Чулев
Музичка Обработка – Бошко Тренески

14. „Калајџиско“ (Фрагмент од Кореограф.постановка „Калајџиско“)
Кореограф.постановка -Атанас Коларовски
Музичка Обработка – Трајко Прокопиев

15. Блок Песни (Вокално Исполнители)

 • „Текнува ле те лудо“ – (народна песна)
 • „Ах вие луди млади години“- (народна песна)
 • „Невено, невен в’градина“- (народна песна)
 • „Сум се родил мераклија“- (народна песна)
 • „Ќа те грабам“ (музичка обработка – Сашо Ливрински)

16. „Беломорски Бисер“ – Кореограф.постановка – Симеон Чулев
Музичка Обработка – Милан Завков

17. Сплет Оркестарски ора

 • „Моминско оро“ – Музичка обработка – Милан Завков
 • „Играорна Фантазија“ и „Естрадно оро“ – Кочо Петровски

18. „Драчевка“ – Кореограф.постановка – Атанас Коларовски
Музичка Обработка -Трајко Прокопиев

19. „Разигран Танец“– ( фрагмент од музичка нумера „Разигран Танец“ )
Кореограф.постановка – Симеон Чулев
Музичка Обработка -Милан Завков

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia