Новости

Отворен 57. фестивал „Охридско лето“

Ohridsko_leto_1-001

По повеќе од половина век изградба на „Охридско лето“, манифестацијата стои исправена пред предизвиците на модерното време, новите културни наративи, новите технологии, уметнички изрази и новата публика. Сигурни сме дека во периодот што доаѓа „Охридско лето“ ќе понуди нова визија за новите времиња ...

Повеќе...

Хрватска дава поддршка центарот на Иницијативата „16+1“ да биде во Скопје

Заменик – министерот за култура на Република Македонија, Владимир Лазовски, оствари средба со Данијела Баришиќ, амбасадор на Република Хрватска во нашата земја.

cover_Barisic_Lazovski

Повеќе...

Турција и Македонија – пример за континуитет во пријателството и културната соработка

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски оствари средба со амбасадорката на Република Турција во нашата земја, Тулин Еркал Кара. На средбата, која се одвиваше во исклучително пријателска и позитивна атмосфера, oбете страни ја истакнаа и ја оценија високо досегашната долгогодишна културна соработка, која се одвива во континуитет, како и потребата таа постојано да се унапредува.

Alagjozovski_Kara_6jul2017

Повеќе...

Средба Алаѓозовски – Јин: Богата, интензивна и разновидна културна соработка со Кина и во иднина

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски ја прими и оствари средба со амбасадорката на Народна Република Кина во Република Македонија, Лисјен Јин.

IMG_0017

Повеќе...

Министерот Алаѓозовски на промоција на публикацијата „Од дијаспора до различности“

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски, присуствуваше на промоцијата на публикацијата „Од дијаспора до различности“ и разговорот на тема „Значењето на поимот дијаспора во контекст на современата култура и уметност“, кои се одржаа во Кино Култура во Скопје на 28 јуни 2017.

Publikacija_promo_diaspora_do_razlicnosti

Повеќе...

Министерот Алаѓозовски на средба со визуелниот уметник Анри Сала

Светски познатиот визуелен уметник, Анри Сала, кој деновиве го посетува Скопје правејќи подготовки за неговата изложба што ќе се одржи во Даут Пашиниот Амам идната година, беше примен од министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски.

Sala3_28jun2017

Повеќе...

Заменик-министерот Лазовски:Развој на публиката со едукација, инклузивност, квалитет и критичко размислување

Заменик-министерот за култура, Владимир Лазовски, на 27 јуни 2017 учестуваше на јавната дискусија „Како до квалитетна публика“, во организација на МКЦ Битола и Фестивалот „Битола - Отворен град“, со експерти од областа на културата, претставници на независната културна сцена и на граѓанскиот сектор.

zamenik_VLazovski_Bitola_MKC_Kako_do_kvalitetna_publika_27_06_2017

Повеќе...

Средба Алаѓозовски – Тимоние: Одличната соработка продолжува со зголемен интензитет

Sredba_so_Francuskiot_ambasador_1

Средба со францускиот амбасадор со одвиваше во исклучително пријателска атмосфера. Двајцата соговорници го изразија обостраното задоволство за културните релации и соработката меѓу двете држави ...

Повеќе...

Министерот Алаѓозовски го отвори „Викендот на гордоста“ во Скопје

Minister_nastan

Во своето обраќање, министерот Алаѓозовски рече дека досегашните културни политики се засновале претежно на застарени концепти за културата, и дека тие треба да се заменат со стратегии кои што ја земат предвид плуралноста и хетерогеноста на различните култури и културни практики, кои ги изразуваат потребите, спецификите, желбите, интересите, верувањата и светогледите на различните групи во општеството ...

Повеќе...

Средба Банов - Алаѓозовски во Софија: Интензивирање на традиционално добрата соработка

Poseta_Bugarija

На средбата беше посочено дека соработката во областа на културата има традиционален карактер и е регулирана со Спогодбата за културна соработка меѓу Владите на двете земји од мај 2000 година, како и со Програмите меѓу двете Министерства, кои се потпишуваат на три години. Во тој контекст, министрите за  култура најавија дека најновата програма за соработка во областа на културата за периодот 2017 – 2019 година ќе се потпише во текот на есента ...

Повеќе...

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanecarheoloski-vesnik

exploring-macedonia

macefdrr     

 cultema_logo    msu_logo_mk