Спомен куќа на Тодор Проески

На Гумење, на 25 април 2011  беше промовирана Спомен-куќата посветена на македонската музичка икона Тодор Проески. Објектот се простира на површина од околу 870 метри квадратни и има форма на крст. Музејската поставка на Спомен-куќата на Тоше Проески  обезбедува еден хронолошки  приказ на  неговото детство, на  тинејџерските години, на периодот кога Тоше го достигна врвот во својата уметничка кариера и истата е збогатена со 350 автентични експонати. Изградбата на Спомен-куќата на Тоше Проески е искрена благодарност и придонес  на сите нас,  граѓаните на Република Македонија во негувањето на  неговиот лик и дело.

tose_muzej_01tose_muzej_02tose_muzej_03tose_muzej_04tose_muzej_05tose_muzej_06tose_muzej_07tose_muzej_08tose_muzej_09tose_muzej_10tose_muzej_11tose_muzej_12tose_muzej_13tose_muzej_14tose_muzej_15tose_muzej_16tose_muzej_17tose_muzej_18


kultura_logo_2

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia