Мајка Тереза

ДРЖАВНА НАГРАДА „МАЈКА ТЕРЕЗА“ - ЗА ПРВ ПАТ Е ВОВЕДЕНА ВО 2006 ГОДИНА  
(26 август)

Согласно со член 8 од Законот за државните награди и Законот за  изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ“ бр. 52/06 и 54/07), со наградата „Мајка Тереза“ се оддава признание за остварувања во областа на хуманоста и човечката солидарност и за поттикнување, унапредување на меѓусебното разбирање и развој на соработката меѓу народите и меѓу припадниците на различните заедници, култури и вери.

drz-nagr1-200Во една година можат да се доделат најмногу две награди.
Државната награда ја доделува Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза“, составен од претседател и 12 члена, кој распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата.

Одлука за доделување на државната награда„Мајка Тереза” во 2016 година

Врз основа на членовите 8,9,11,12,13, 17,18 и 19 од Законот за државните награди и Законот за изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на Р.М.” бр.52/06, бр.54/07 и 74/12 ) и членовите 1,4,6,8 и 22 од Правилникот за работа на Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза”, на седницата одржана на 14.6.2016 година  донесе 

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда “Мајка Тереза” во 2016 година

Одборот за доделување на државната награда “Мајка Тереза” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда„Мајка Тереза” во 2015 година

Врз основа на членовите 8,9,11,12,13, 17,18 и 19 од Законот за државните награди и Законот за изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на Р.М.” бр.52/06, бр.54/07 и 74/12 ) и членовите 1,4,6,8 и 22 од Правилникот за работа на Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза”, на седницата одржана на 15.6.2015 година  донесе ...

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда “Мајка Тереза” во 2015 година

Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „Мајка Тереза“ за 2014 година

Одлука за доделување на државната награда „Мајка Тереза“ за 2014 година

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда “Мајка Тереза” во 2014 година

Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда „Мајка Тереза“

Одлука за доделување на државната награда „Мајка Тереза“ за 2014 година

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда “Мајка Тереза” во 2013 година

Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза” распишува:

Повеќе...

Одлука за доделување на државната награда„Мајка Тереза”во 2012 година

Одлука за доделување на државната награда„Мајка Тереза”во 2012 година

Повеќе...

Конкурс за доделување на државната награда „Мајка Тереза” во 2012 гoдина

Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза” распишува:

Повеќе...

obrakanje-minister

Фотогалерии

  • 0
  • 1
  • 2

oglas

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanecarheoloski-vesnik

exploring-macedonia

macefdrr     

 cultema_logo    msu_logo_mk