kultura_logo_2

Придружете ни се на Facebook

Соопштенија

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Форум на претставници од 12 филмски фестивали во Македонија

13.11.2018

News image

Во рамки на придружната програма на Фестивалот на европски филм „Синедејс“, МЕДИА Деск МК во Младинскиот културен центар организира форум „Крупен план на филмските фестивали во Македонија“, на кој првпат на едно место ќе бидат собрани претставници на 12 македонски филмски ... Повеќе

Forumi i përfaqësuesve të Festivalit 12 të filmit në Maqedoni

13.11.2018

News image

Në kuadër të programit shoqërues të Festivalit të filmit evropian „Cinedays“, MEDIA Desk MK në Qendrën Kulturore të Rinisë organizon forumin „Plani i madh i festivalit filmik në Maqedoni“, në të cilin, për herë të parë, në një vend do të mblidhen përfaqësues të Festivalit 12 filmik ... Повеќе

Во Скопје се снимаат урбаните сцени од филмот „Врба“ на Манчевски

13.11.2018

News image

Во Скопје деновиве се снима современиот, урбан дел од филмот-диптих, „Врба“ на Милчо Манчевски, откако заврши снимањето на делот од 17 век, кој од октомври се работеше во Мариово, Преспа и Трескавец. Режисерот Манчевски за медиумите изјави  дека штотуку се вратил од 17 век каде што, рече, си поминал многу ... Повеќе

Në Shkup incizohen skenat urbane të filmit „Shelgu“ të Mançevskit

13.11.2018

News image

Këto ditë në Shkup incizohet pjesa bashkëkohore urbane e filmit  „Shelgu“ të Millço Mançevskit, pasi që përfundoi incizimi i pjesës së shekullit 17, i cili nga tetori punohet në Mariovë, Prespë dhe Treskavec. Regjisori Mançevski për mediat deklaroi se sapo është kthyer nga shekulli 17-të ku, siç tha, ka kaluar ... Повеќе

Во битолската Магаза, изложба за Тоше

12.11.2018

News image

Во Битола во Магазата од 13.11.2018 до 21.11.2018 година ќе биде поставена изложбата  „Животното дело на Тоше“. Ќе бидат изложени фотографии од Тодор Проески и неговиот животен опус, како и фотографии од Националната установа... Ќе биде презентиран и дел од продажниот асортиман што го поседува НУ „Спомен-дом на Тодор Проески“. Ќе ... Повеќе

Në “Magazën” e Manastirit, ekspozitë për Toshen

12.11.2018

News image

Në Manastir në “Magazë”, prej dt. 13 nëntor deri më 21 nëntor të këtij viti do të vendoset ekspozita “Vepra jetësore e Toshes”. Këtu do të prezantohen fotografi nga Todor Proeski dhe opusi i tij jetësor, si dhe fotografi nga Institucioni ... Повеќе

Филмскиот проект „М“ од Вардан Тозија со награда на копродукцискиот форум „Агора“

12.11.2018

News image

На престижниот копродукциски форум „Агора“, во рамките на 59. Филмски фестивал во Солун, наградата „Кросроадс“ (Crossroads) им беше доделена на режисерот Вардан Тозија и на продуцентот Дарко Попов за филмскиот проект во подготовка со работен наслов „М" на продуцентската куќа „Фокус покус“... Претседател на жирито е Паскал Диот, директор на филмскиот ... Повеќе

Projekti filmik “M” i Vardan Tozija me çmim në Forumin e ko-produksionit “Agora”

12.11.2018

News image

Në forumin prestigjioz të koproduksionit “Agora”, në kuadër të edicionit të 59-të të Festivalit të Filmit në Selanik, Çmimi Crossroads iu nda regjisorit Vardan Tozija dhe producentit Darko Popov për projektin filmik në përgatitje e sipër me titullin e punës “M” të shtëpisë së produksionit “Fokus pokus”... Kryetar i Jurisë është ... Повеќе

Од 13 до 21 ноември во Скопје се одржува „Букстар 4“

12.11.2018

News image

Од 13 до 21 ноември 2018 година во Скопје, под мотото „Табу ор нот табу?“ (Taboo Or Not Taboo?)“, издавачката куќа „Антолог“ го организира четвртото издание на Фестивалот на европската литература „BookStar“ / „Книжевни ... Повеќе

Prej 13 deri më 21 nëntor mbahet “BookStar 4”

12.11.2018

News image

Prej 13 deri më 21 nëntor në Shkup, me moton “Taboo Or Not Taboo?”, Shtëpia Botuese “Antolog” e organizon edicionin e katërt të Festivalit të literaturës evropiane  “BookStar”/”Yjet letrare”...    Këtë vit do të prezantohen shtatë shkrimtarë të njohur dhe të dëshmuar evropian, edhe atë: Sllavenka Drakuliq (Kroaci/Suedi), Xhamal Uarijaçi (Holandë), Ofejgur Sigurdson ... Повеќе

Отворање на меѓународната изложба на фотографии „Фотомедиа 2018“

9.11.2018

News image

В сабота (10 ноември) во 20 часот во Чифте амам ќе биде отворена меѓународната изложба на фотографии „Фотомедиа 2018“, во организација на Фото-клубот „Елема“ ... Повеќе

Hapja e ekspozitës ndërkombëtare të fotografive „Fotomedia 2018“

9.11.2018

News image

Të shtunën (10 nëntor), në ora 20, në Çifte Hamam do të hapet ekspozita ndërkombëtare e fotografive „Fotomedia 2018“, nën organizimin e Foto – klubit „Elema“ ... Повеќе

Изложба „Нескротлива енергија“ на струмичанецот Александар Филев

9.11.2018

News image

Академскиот сликар од Струмица Александар Филев денеска, во 19:30 часот, во родниот град ќе ја отвори својата 9-та самостојна изложба насловена „Нескротлива енергија“ ... Повеќе

Ekspozita „Energjia e pafrenueshme“ e strumicasit Aleksandar Filev.

9.11.2018

News image

Piktori akademik nga Strumica Aleksandar Filev sot, në orën 19:30, në qytetin e lindjes së tij do ta hapë ekspozitën e tij të 9-të të pavarur, të titulluar „Energjia e pafrenueshme“ ... Повеќе

„Метод“ - нова претстава на охридскиот Театар

9.11.2018

News image

Народниот театар Охрид утре, 10 ноември, во 20 часот премиерно ќе ја изведе новата претстава „Метод“ од Жорди Галсеран, а во режија на Ирена Стеријовска ... Повеќе

Metoda“ –shfaqje e re në teatrin e Ohrit

9.11.2018

News image

Teatri Popullor i Ohrit, nesër më 10 nëntor, në ora 20 do ta japë premierën e shfaqjes  „Metoda“ nga Zhordi Galseran, me regji të Irina Sterijovska ..... Повеќе

Предавање „Африканскиот колонијализам и воајеризам: разликата како спектакл“

8.11.2018

News image

Денеска (8 ноември) во 12 часот, проф. д-р Илина Јакимовска од Институтот за етнологија и антропологија при Природно-математичкиот факултет - УКИМ ќе одржи предавање на тема „Африканскиот колонијализам и воајеризам: разликата како ... Повеќе

Ligjëratë: “Kolonializmi afrikan dhe voajerizmi: dallimi si spektakël”

8.11.2018

News image

Sot (8 nëntor), në orën 12, prof. Dr. Ilina Jakimovska nfa Instituti i Etnologjisë dhe Antropologjisë pranë Fakultetit Matematiko-Natyror të Universitetit “Shën Qirili dhe Metodi” do të ligjërojë në temën: “Kolonialimi afrikan dhe voajerizmi: dallimi si spektakël”. Kjo ligjëratë mbahet në kuadër të ekspozitës  “Fantazmat e ... Повеќе

Дуња Иванова и Исмет Вејсели на второто издание на Балканскиот фестивал на современа музика во Тирана

8.11.2018

News image

Во концертната сала на Универзитетот за уметност во Тирана денеска (8 ноември), во рамките на второто издание на Балканскиот фестивал на современа музика, пијанистката Дуња Иванова и тенорот Исмет Вејсели ќе одржат целовечерен ... Повеќе

Dunja Ivanova dhe Ismet Vejseli në edicionin e dytë të Festivalit Ballkanik të Muzikës Bashkëkohore në Tiranë

8.11.2018

News image

Në Sallën e Koncerteve të Universitetit të Arteve në Tiranë sot (8 nëntor), në kuadër të edicionit të dytë të Festivalit Ballkanik të Muzikës Bashkëkohore, pianistja Dunja Ivanova dhe tenori Ismet Vejseli do të japin ... Повеќе

Во Турскиот театар премиера на претставата за младинци „Ана и Хана“

8.11.2018

News image

Tурскиот театар вечер (8 ноември) во 19:00 часот на сцената на Театарот Комедија премиерно ќе ја изведе претставата за младинци „Ана и Хана“, во  адаптација и режија на Драгана Гунин... Во претставата, која е работена според мотиви од „Дневникот на Ана Франк“, настапуваат: Емине Халил, Жале Османли, Инес Радончиќ, Хакан Даци, Фу... Повеќе

Në Teatrin turk, premierë e shfaqjes për të rinj “Ana dhe Hana”

8.11.2018

News image

Teatri turk, sonte (8 nëntor) në orën 19, në skenën e Teatrit Komedia do të japë premierën e shfaqjes për të rinj “Ana dhe Hana” me adaptim dhe regji të Dragana Gunin... Në këtë shfaqje, e cila është punuar sipas motiveve të “Ditarit të Ana Frankut” luajnë: Emine Halil, Zhale ... Повеќе

„Драга Јелена Сергеевна“ премиера на Театарот Куманово

7.11.2018

News image

Театарот Куманово, во копродукција со Теактер студио,  денеска во 20 часот премиерно ќе ја изведе претставата  „Драга Јелена Сергеевна“ по  текст на Људмила Разумовскаја, а во режија на Кети Дончевска-Илиќ . ... Повеќе

„E dashura Jelena Sergeevna“ premierë në Teatrin e Kumanovës

7.11.2018

News image

Teatri i Kumanovës, në koproduksion me Teakter studio, sot në orën 20 do ta shfaqin premierën e shfaqjes „E dashura Jelena Sergeeva“ sipas tekstit të Ljudmila Razumovskajas, ndërsa me regji të Keti Donçevska – Iliqit ... Повеќе

Премиерна изведба на претставата „Забрането смеење" на Народниот театар од Струмица

7.11.2018

News image

На малата сцена во Центарот за култура „Антон Панов", денеска струмичкиот Театар премиерно ќе ја одигра претставата „Забрането смеење" од хрватскиот писател Миро Гавран ... Повеќе

Shfaqet Premiera e shfaqjes „Ndalohet të qeshurit“ në Teatrin Popullor të Strumicës

7.11.2018

News image

Në skenën e vogël të Qendrës Kulturore „Anton Panov”, sot Teatri i Strumicës do ta shfaqë premierën  e shfaqjes „Ndalohet të qeshurit” nga shkrimtari kroat Miro Gavran ... Повеќе

Концерт на ансамблот „Македонија“ во Прилеп

6.11.2018

News image

Во големата сала од Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп денеска (6 ноември), од 19 часот, целовечерен концерт ќе одржи ансамблот  „Македонија“ ... Повеќе

Koncert i Ansamblit “Makedonija” në Prilep

6.11.2018

News image

Në sallën e madhe të Qendrës së Kulturës “Marko Cepenkov” në Prilep sot (6 nëntor), prej orës 19, koncert do të mbajë ansambli “Makedonija”. Ky ansambël, i cili është i vetmi i këtij lloji në vend, është përfaqësues i kulturës tradicionale maqedonase, ndërsa artistët e ri e prezantojnë të kaluarën ... Повеќе

Изложба на дела од Илија Пенушлиски во КИЦ

6.11.2018

News image

Во Изложбениот салон  Империјал 1 во Културно-информативниот центар – Скопје денеска (6 ноември) во 20 часот ќе биде отворена изложба на слики од ликовниот уметник Илија Пенушлиски ... Повеќе

Ekspozitë e veprave të Ilija Penushliskit në QIK

6.11.2018

News image

Në Sallonin ekspozues Imperial 1 në Qendrën Kulturore-Informative – Shkup, sot (6 nëntor), prej orës 20 do të hapet ekspozita e fotografive të artistit të artit figurativ Ilija Penushliski ... Повеќе

Соло концерт „Магична барокна вечер“ на Наташа Диденко во Софија

6.11.2018

News image

Во Културно-информативниот центар на РМ во Софија денеска (6 ноември), со почеток во 19 часот, Наташа Диденко (виолина) ќе одржи соло концерт насловен „Магична барокна вечер“ ... Повеќе

Solo koncert “Mbrëmja magjike e Barokut” e Natasha Didenko në Sofje

6.11.2018

News image

Në Qendrën Kulturore-Informative të RM-së në Sofje, sot (6 nëntor) duke filluar prej orës 19, Natasha Didenko (violinë) do të zhvillojë solo koncertin e titulluar “Mbrëmja magjike e Barokut” ... Повеќе

365 дена во културата: Ослободување на институциите, отворени крупни реформи, значајни успеси во заштитата на јазикот, наследството, негување на различностите и меѓународната соработка

Во периодот јуни 2017 – јуни 2018, Министерството за култура спроведе голем број активности за реализирање на програмата на новата Влада на Република Македонија и на Министерството со која се овозможува правичност, диверзитет и силна поддршка за уметниците и културните работници, поддршка за културни проекти кои градат едно општество за сите, децентрализација на културата и еднаков пристап до неа за сите граѓани. Од 365 покрупни позитивни мерки издвоени од Владата на Република Македонија за овој едногодишен период, над 40 или речиси 15 % се резултат на работата на Министерството за култура и соработката со други државни органи и институции...

Повеќе...

Алаѓозовски во Гдањск: Национализмот и авторитаризмот – главни ризици за заедничката европска иднина

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски, вчера во Гдањск, Република Полска, беше еден од главните излагачи на 6. Европски форум на тема „Европа – поглед кон иднината“, кој го организираше Европскиот центар за солидарност и Градот Гдањск од 28 до 30 мај. Тој вчера оствари средби и со градоначалникот на Гдањск, Павел Адамович, како и со иконата на демократијата, легендарниот водач на Солидарност, нобеловец и поранешен претседател на Р.Полска, Лех Валенса, на која разговараа за актуелните состојби во Македонија и регионот и глобалните политички и демократски предизвици...


gdansk_konferencija_foto_naslovnaaaa

Повеќе...

Средба Алаѓозовски – Валенса: Словото, единствен начин за решавање на демократските проблеми

Министерот за култура на Република Македонија, Роберт Алаѓозовски, престојува во работна посета во Гдањск, Република Полска, каде на покана на Европскиот центар за солидарност  учествува и е еден од главните излагачи на 6. Европски форум на тема „Европа – поглед кон иднината“, кој го организира Европскиот центар за солидарност и Градот Гдањск. Пред почетокот на конференцијата, тој денес оствари средба со легендарниот водач на Солидарност, нобеловец и поранешен претседател на Р.Полска, Лех Валенса, на која разговараа за актуелните состојби во Македонија и регионот и глобалните политички и демократски предизвици...

alagjozovski_valensa_30_maj_2018_foto_1

Повеќе...

Термини за консултациии со Комисијата за полагање испит за лектор по македонски јазик

Министерството за култура ги информира заинтересираните кандидати за полагање на испитот за лектор дека имаат можност, во јуни и во август 2018 година, да одржат консултации со членовите на Комисијата за полагање испит за лектор по македонски јазик...

Повеќе...

Вечерва почнува Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“

Вечерва во Скопје  започнува 6. Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“.  На публиката ќе и бидат претставени петмина актуелни писатели од исто толку земји од Балканот. Добитникот на наградата за авторски придонес во балканската литература „Прозарт“ е Светислав Басара, кој од здравствени причини не можеше да допатува во Скопје...

ucesnici-pro-za-balkan_foto

Повеќе...

ohridsko_leto_nova-2

 
    

Линкови

vladamkpretsedatel

sobraniee-demokratija-banner

uslugigovmkkomisija-za-pris-jk

sekretarijatzaeuinvest-macedonia

uzknunesco

ohridsko-letongm

mobmf

logo_tanec

exploring-macedonia